De senaste fem åren har våldsanmälningarna på låg- och mellanstadieskolor i Sverige ökat med cirka 60 procent. SVT har kartlagt de anmälningar om fysiskt våld som landets F-6-skolor gjort till Arbetsmiljöverket.
De flesta handlar om skolpersonal som utsatts för våld, men var sjätte anmälning i fjol rör våld mellan elever.
– För oss är det inte siffror, utan det är vår verklighet. Många tror att det är ett socioekonomiskt problem, men det här finns i hela landet, i många klassrum, säger Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare.
Sjukskrivningar efter våld ökar
Arbetsmiljöverket har under 2024 genomfört inspektioner på 1 000 skolor i landet med fokus på det våldsförebyggande arbetet. Resultatet ska presenteras i början av 2025.
Det är inte bara anmälningsbenägenheten som ökat, utan det finns tecken på att det förekommer mer våld. Förutom anmälningarna ökar nämligen sjukskrivningarna på grund av våld, enligt siffror från Försäkringskassan.
Enligt Kristian Hansson, sakkunnig inom skolfrågor på Arbetsmiljöverket, handlar det ofta om situationer där elever varit i behov av stöd.
– Det är ofta kopplat till situationer med elever med funktionsnedsättning. Det är tydligt att man inte klarar av att hantera situationerna, tappar kontrollen och då uppstår hot och våld, säger han.
”Ett barn är aldrig ett problem”
Enligt Sveriges Lärare krävs det ett långsiktigt helhetsgrepp för att få till en förändring inom skolan. Fackförbundet pekar på att den bakomliggande orsaken är ekonomiska nedskärningar.
– Ett barn är aldrig ett arbetsmiljöproblem, men det blir det indirekt när våra villkor blir allt sämre. I grunden kan vi hantera det här i klassrummet om vi bara är tillräckligt många och har tid att förbereda oss, säger Anna Olskog.
– De som är ansvariga är våra beslutsfattare och det måste till politiska beslut, något annat går inte, säger hon.
”Fler måste ta ansvar”
Skolminister Lotta Edholm (L) kallar situationen oacceptabel. Hon menar att det delvis är en kulturfråga och att fler behöver ta ansvar.
– Föräldrar måste ta ett större ansvar och skolan har också ett ansvar för att sätta ner foten, säger hon.
Vilket ansvar har du som skolminister?
– Jag har ett stort ansvar. Till exempel att ändra lagstiftning som gör lärarens befogenheter tydligare och ett ansvar att öka resurserna.
ANMÄLNINGAR OM FYSISKT VÅLD på F-6-skolor
2024 (till och med november): 355 st (694 st i hela grundskolan, 51 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2023: 321 st (685 st i hela grundskolan, 47 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2022: 258 st (539 st i hela grundskolan, 48 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2021: 236 st (525 st i hela grundskolan, 45 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2020: 180 st (429 st i hela grundskolan, 42 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2019: 226 st (494 st i hela grundskolan, 46 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
Källa: Arbetsmiljöverket
Så gjordes granskningen
Arbetsmiljöverket för statistik över antal anmälningar om allvarliga händelser orsakade av fysiskt våld per grundskola och år. Utifrån statistiken har samtliga grundskolor gåtts igenom för att räkna ut hur många av dem som är F-6-skolor.
Det kan finnas fler anmälningar som rör låg- och mellanstadiet på F-9-skolor, men dessa har inte räknats med då det inte framgår i underlaget vilken årskurs anmälningarna avser.
Samtliga anmälningar om allvarliga händelser orsakade av fysiskt våld på F-6-skolor under 2024 har kartlagts för att se hur stor andel av anmälningarna som rör våld mellan elever.
Utöver det har även anmälningarna från de F-6-skolor som anmält fysiskt våld flest gånger de senaste åren gåtts igenom för att visa på exempel på fall som anmälts.