En person sitter vid ett bord i en inomhusmiljö, där bakgrunden är oskarp men visar en välordnad arbetsyta med stolar och skrivbord. Denna bild kan föreslå en intervju- eller samtalsinställning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gör inte ont men snart slutar jag andas”. Det var allt läraren Caroline hann tänka när hennes elev tog strypgrepp om hennes hals. Foto: Cornelia Schauermann

Eleven tog stryptag om Carolines hals: ”Kände mig misslyckad”

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Caroline hade haft sin bästa förmiddag någonsin med sin årskurs fyra, men allt vände efter lunch. En tillrättavisning av en elev slutade med att pojken tog strypgrepp på sin lärare.

– Det gör inte ont men snart slutar jag andas, det var det jag hann tänka, säger Caroline.

En kartläggning som SVT har gjort visar att anmälningarna till Arbetsmiljöverket om våld på låg- och mellanstadieskolor har ökat med runt 60 procent de senaste fem åren. En av de lärare som råkat ut för barns våld är Caroline.

– Mina kollegor sa att de bara hade väntat på att något sådant här skulle hända och hade undrat vem det var som skulle bli utsatt av eleven, säger Caroline.

Våld i låg- och mellanstadieskolor

Hör Caroline berätta om våldet hon utsattes för och hur det fick henne att känna i videoklippet ovan.

”Behövs rätt resurser”

– Jag tänker mycket på hot och våld i skolan och på hur hemskt det är för de här barnen som inte får det stöd de behöver, säger Caroline.

Caroline är noga med att påpeka att ett barn aldrig är problemet, men att lärare i dag inte får rätt resurser för att hantera utagerande barn; klasserna är för stora, många barn som skulle behöva extra resurser inkluderas i klasserna utan stöd och lärarens tid för planering och undervisning minskar.

Lärartätheten i grundskolan har i stort sett varit oförändrad de senaste fem åren, enligt Skolverkets statistik, men under läsåret 2023/24 sågs för första gången en minskning av antalet lärarassistenter. Caroline, som har jobbat som lärare i elva år, tycker sig ha sett nedskärningar under sin egen tid i yrket.

– Jag har tillräckliga verktyg för att hantera stök i klassen men den här eleven hade behövt extra stöd – någon som hjälpte till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i låg- och mellanstadieskolor

Mer i ämnet