Nästan åtta av tio anmälningar görs i grundskolan och handlar om elever som hotat eller varit våldsam skolpersonal. Foto: Pontus Lundahl/TT

Rapport: Anmälningarna om hot och våld i skolan ökar lavinartat

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för skolpersonal har förvärrats kraftigt.

På tio år har anmälningarna om hot och våld i skolan ökat med mer än 150 procent, visar en rapport från Arbetsmiljöverket.

Analysen bygger på anmälningar från 2013 till 2023 och gjordes på uppdrag av regeringen. Rapporten som lämnades in på tisdagen visar på en dyster utveckling.

Från 2013 till 2023 har antalet anmälningar om hot eller våld ökat med drygt 152 procent. Som jämförelse har liknande anmälningar inom det övriga arbetslivet stigit med 40 procent.

Nästan åtta av tio anmälningar görs i grundskolan och handlar om elever som hotat eller varit våldsam mot skolpersonal. Analysen visar att problemet är utbrett, oavsett var i landet skolan ligger. Enligt Arbetsmiljöverket syns heller ingen större skillnad mellan friskolor och kommunala skolor.

Enligt Kristian Hansson, projektledare för regeringsuppdraget, är utvecklingen oacceptabel. Han pekar på att skolorna med åren till viss del kan ha blivit bättre på att anmäla allvarliga händelser, men att hoten och våldet också har ökat råder det inga tvivel om.

– Eftersom arbetsolyckor med sjukfrånvaro också ökar samt att vi har analyserat innehållet i anmälningarna, kan vi ändå säga att situationen har blivit värre, säger Kristian Hansson i ett pressmeddelande.

Mest utsatta, sett till sjukskrivningar, är elevstödjare, elev- och lärarassistenter. En typisk situation är när en elev blir arg eller upprörd och agerar utåt i det vardagliga arbetet, och river, biter, knuffar, slår eller sparkar den vuxne.

Arbetsmiljöverket föreslår en obligatorisk arbetsmiljöutbildning för skolchefer och rektorer, samt att elevhälsan får ett uttalat ansvar i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.