Två guldplaketter som visar namnet på skolor. Den övre plaketten har texten ”Thoren Business School” med en sköldsymbol, medan den undre plaketten visar ”Thoren Innovation School”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunikationsdirektören om namnbytet: ”Vi vill gå vidare” Foto: Johan Nilsson/TT

Thorengruppens nya ägare godkända av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Skolkoncernen Thorengruppen, som nyligen bytt namn till Edukatus, får fortsätta driva skola. Det beslutar Skolinspektionen efter att ha granskat skolans ledning.

Skolinspektionen inledde i våras en ägar- och ledningsprövning av dåvarande Thorengruppen efter att det förekommit allvarliga brister på koncernens skolor under en längre tid. Något som SVT tidigare avslöjat. Koncernen riskerade då att förlora sitt tillstånd att bedriva utbildning.

Godkänner nya ägarna

Efter detta bytte skolkoncernen både ägare och styrelse, enligt ett pressmeddelande för att agera på de brister som Skolinspektionen pekat ut. Nyligen valde även den nya ledningen att byta namn på koncernen, från Thorengruppen till Edukatus.

Även skolorna har, eller kommer inom kort, att byta namn. Thoren Business School har döpts om till Affärsgymnasiet och Thoren Innovation School heter numera Tekniska Gymnasiet. Även grund- och förskolorna får under hösten nya namn, ofta med lokal koppling.

Vilken koncern som äger skolorna kommer dock inte att framgå av deras nya namn, utan enbart på hemsidan och i annat informationsmaterial.

– Det tidigare namnet var väldigt starkt förknippat med grundaren, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör.

Hör henne berätta om mer om namnbytet i videon ovan.

Skolinspektionen väljer nu att godkänna de nya ägarna. I beslutet skriver Skolinspektionen att de nya företrädarna måste ”rikta särskild uppmärksamhet mot de problem och missförhållanden som legat till grund för myndighetens tidigare tillsynsbeslut” samt
”vidta åtgärder för att säkerställa att liknande missförhållanden inte uppstår på nytt.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.