Lärare tränas på virtuella elever

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så jävla cringe!” De virtuella eleverna utmanar lärarstudenten Fanny som tränar sig på klassrumsdisciplin. Foto: Sara Cosar

Här tränas läraren på virtuella elever: ”Säg stopp!”

Uppdaterad
Publicerad

Många nyutbildade lärare tycker inte att de är tillräckligt bra på att leda ett klassrum och hantera konflikter. Lösningen kan vara att låta lärarstudenter träna på virtuella elever.

– De blir mer självsäkra och bättre på att undervisa, säger Marcus Samuelsson som leder projektet på Linköpings universitet.

Bara 16 procent av nyutexaminerade grundlärare tycker att utbildningen förberett dem väl eller mycket väl inför att hålla ordning i klassrummet och skapa studiero, visar en färsk undersökning från Ungdomsbarometern/Näringslivets skolforum.

Lärarstudenten Fanny, som går ämneslärarprogrammet i Linköping, är en av dem som får möjlighet att träna sig inför verkliga situationer i klassrummet. Bakom skärmen sitter en expert som styr de virtuella eleverna.

– Det känns som att man har en klass. Det var väldigt bra övning, säger hon.

Se lärarstudenten Fanny träna på klassrumsdisciplin med de virtuella eleverna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.