Emilia Andersson, anfallare ÖSK, kyler ner sina handleder efter att hon tränat ett konditionspass.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra Emilia Andersson berätta om hennes knep hon använder för att kyla ner kroppen när hon blir varm under träningar och matcher. Samt hur sjukdomen påverkar henne. Foto: Erik Karlsson/SVT

Fotbollsspelaren Emilia Andersson i ÖSK kan inte svettas: ”Som att huden kokar”

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Andersson var fyra år när hon diagnostiserades med en ovanlig sjukdom som gör att hon inte kan svettas. Sedan dess har hon levt med insikten att hon inte alltid kan prestera på topp som fotbollsspelare när vädret är varmt.

Men ÖSK-anfallaren har också bestämt sig för att inte låta sjukdomen påverka hennes drömmar.

– När jag var liten funderade jag varför ingen annan kände som jag, säger hon.

25-åringen spelar i Örebro SK i Elitettan och har diagnostiserats med sjukdomen hypohidrotisk ektodermal dysplasi, något som NA var först att berätta om. Den påverkar tänder, hud och svettkörtlar.

– Sjukdomen påverkar främst min värmereglering. Jag kan inte svettas och man svettas för att kunna kyla ner sin kropp.

Den har också påverkat hennes tänder. När Emilia var liten var det sju tänder som inte växte ut. Efter att ha träffat flera specialister var det en student som pluggade till tandläkarspecialist som bekräftade syndromet.

– Han hade läst om ovanliga sjukdomar och ställde mycket frågor kring det. Vi gjorde tester och han fastställde senare diagnosen.

Riskerar att svimma

Enligt Socialstyrelsen har idag blott en på 10 000 personer sjukdomen. Syndromet förekommer främst hos män. En av dem är Emilias bror.

När hon berättar om det för andra väcker det reaktioner.

– Folk brukar säga ”vad skönt att inte behöva svettas.” Men man glömmer bort att svettet faktiskt har en funktion: att kyla ner kroppen.

Även om risken att svimma och drabbas av värmeslag framstått som både uppenbar och påtaglig i hela hennes fotbollskarriär, har hon i realiteten känt att läget varit ganska lugnt eftersom hon har en lindrig variant av sjukdomen.

– Mitt största problem är när jag blir varm, om jag lyckas hålla nere temperaturen känner jag kan fortsätta prestera, säger hon och fortsätter;

– Men det gäller också att få möjligheten under match att kunna springa ut och hälla vatten över sig, det kan vara lite knepigt ibland.

Kände sig annorlunda

Hon berättar att hon kunde känna sig annorlunda under tonåren utanför fotbollsplanen, men har aldrig känt sig som en främmande fågel i omklädningsrummet.

– Jag har fått några av mina bästa vänner genom sporten.

Numera har hon accepterat sin sjukdom och försökt att vara lösningsorienterad. Enligt Emilia Andersson är det till stor del hennes familjs förtjänst.

–Jag är väldigt tacksam över hur mina föräldrar har stöttat mig genom åren. De har varit väldigt måna om att jag och min bror ska göra det vi vill, och att vi inte är sjukdomen.

Fakta om sjukdomen

Hypohidrotisk ektodermal dysplasi är ett ärftligt syndrom som ingår i sjukdomsgruppen ektodermala dysplasier. Hypohidrotisk innebär att förmågan att utsöndra svett är nedsatt. Ektodermal dysplasi betyder förändringar i ektodermet, de strukturer som i tidigt fosterstadium utvecklas till bland annat hud, hår, tänder, naglar och sekretoriska körtlar (tårkörtlar, salivkörtlar, slemhinnekörtlar i svalget, struphuvudet, luftrören och tarmkanalen).

Kännetecknande för hypohidrotisk ektodermal dysplasi är bristande förmåga att sänka kroppstemperaturen genom svettning vid feber, varm väderlek eller fysisk ansträngning, med risk för överhettning. Tecken på detta kan vara huvudvärk, dåsighet, illamående, svimning och i svåra fall kramper. Typiskt vid syndromet är även att tandanlag för både mjölktänder och permanenta tänder helt eller delvis saknas, vilket påverkar käkbenets tillväxt och bettfunktionen. Tänderna har ofta en avvikande form. Hud, hår, ögon och slemhinnor påverkas också vid syndromet.

Kontakt med hudläkare och olika specialister inom tandvården behövs under hela livet.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.