• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ghalia Alhindi från Syrien är snart färdigutbildad maskinförare i Lindesberg. Foto: SVT

Från hemmafru i Syrien till grävmaskinist i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Ghalia Alhindi flydde kriget i Syrien och kom till Sverige. Nu har hon bara några månader kvar på sin utbildning för att bli maskinförare, ett mansdominerat yrke som hon trivs bra med.

För två och ett halvt år sedan flydde Ghalia Alhindi kriget i Syrien.

Nu bor hon med familjen i Lindesberg och i maj i år började hon maskinförarutbildningen på yrkesakademin i Eker strax norr om Örebro. En utbildning som leder till ett mansdominerat yrke.

– Första gången kände jag att det var svårt, men nu är det inte så svårt längre. Jag tränar mycket varje dag så nu är det jättelätt, säger Ghalia Alhindi.

”Pionjär och förebild”

Det är genom Arbetsförmedlingen som Gahlia hittat utbildningen. Hon är sedan tidigare intresserad av bilar och hade redan innan utbildningen startade svenskt körkort. Bo Liljeblad, som jobbar på Arbetsförmedlingen, ser hennes deltagande som ett stort steg.

– Som jag ser det är hon en pionjär och förebild för utrikesfödda kvinnor att ta steget ut på arbetsmarknaden i ett så mansdominerat yrke, säger han.

– Jag hoppas att det här sår frön och att andra kvinnor ska våga ta det steget, för de behövs på den svenska arbetsmarknaden.

Från hemmafru till grävmaskinist

I hemlandet Syrien var hon hemmafru, men nu har hon gått en förberedande utbildning kallad FUB, där man bland annat tittar på språkkunskaper.

– Det går väldigt bra för henne och efter FUB blev hon antagen till den här utbildningen. Hon har utvecklats väldigt positivt både teoretiskt och praktiskt, säger utbildaren Gunnar Canslätt.

Vad tror du om hennes chanser att få en fast anställning i framtiden?

– Det är en utmaning, men samtidigt tror jag hennes möjligheter är mycket goda.

Ensam bland männen

Hon är den enda kvinnan på utbildningen.

– Första gången kände jag mig lite rädd, men nu är det inga probelm. Alla kompisar hjälper mig och lärarna också. De är väldigt snälla, säger Ghalia.

– I framtiden vill jag jobba med grävmaskin eller hjullastare, det är jätteroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.