Det var den 19 juli förra året som en person blev ihjälskjuten vid en skola i Örebro. Foto: SVT

Friades för inblandning i mord i Örebro – nu kräver mannen pengar av staten

Publicerad

En 19-årig man från Örebro friades tidigare i somras av Örebro tingsrätt för inblandning i ett mord i Mellringe i juli 2023. Nu ansöker mannen om hundratusentals kronor i ersättning av staten för tiden han satt frihetsberövad.

I juli 2023 sköts en 29-årig man med kopplingar till det ökända Foxtrot-nätverket till döds utanför Mellringeskolan i västra Örebro. Månaden efter greps en 20-årig man, misstänkt för att ha genomfört dödskjutningen. Samtidigt misstänktes en 19-årig man för bland annat medhjälp till mord.

De två männen åtalades vid Örebro tingsrätt, som i juni i år meddelade sin dom. 20-åringen dömdes för anstiftan till mord medan 19-åringen friades för de brott han stod åtalad för.

Nu ansöker 19-åringen om drygt 280 000 kronor i ersättning av staten för de drygt sex månader han satt frihetsberövad.

I ansökan, som har skickats till Justitiekanslern (JK), skriver 19-åringens advokat bland annat att ”misstankarna gentemot NN har avsett allvarliga brott, en sådan omständighet föranlederJustitiekanslern att utge förhöjd ersättning för lidande”.

Man i bar överkropp med pistol i byxlinningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Örebro Tingsrätt kom fram till domen i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.