En person står i ett bibliotek och bläddrar igenom en bok, med hyllor fyllda av böcker i bakgrunden. Biblioteket har en modern inredning med ljusa färger och trähyllor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Fristadskonstnär ska hitta historier i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Med tryggheten i Örebro som grund har fristadskonstnären Fikret Atay börjat hitta historier han vill berätta.

I somras kom Örebros första fristadskonstnär Fikret Atay hit med sin familj. Under den första tiden har han knutit kontakter med olika personer och han börjar få en plan för vad han ska göra.

– Jag såg hur många immigranter som levde här i Örebro, och genom det såg jag något som jag kan använda i ett kommande projekt, säger Fikret Atay.

”Starka och chockande”

Som fristadskonstnär kommer han under två år att arbeta med Örebro som bas. Han letar hela tiden efter symboler som han kan vända och vrida på för att beskriva något oväntat.

Han gör mest korta videofilmer, som han beskriver som starka och chockande.

– Jag tror att om jag utesluter tid och plats kan konst bli universell, så att alla kan förstå den.

Vi ge tillbaka

Han är glad över möjligheten att nu få jobba två år som fristadskonstnär i Örebro, och han vill gärna ge något tillbaka till staden.

I torsdags hade hans utställning ”Independent Vibrations” vernissage på Konsthallen i Musikhögskolan vid Örebro universitet.

– För mig är konst och skapande som ett poem, något du inte kan förklara med ord. Jag vill visa publiken olika perspektiv som de kan förstå – eller missförstå.

– Jag skulle vilja göra Örebro mer känt i världen, eftersom att jag är i konstvärlden. Om jag kan få en chans, så är det här i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.