”Nu kommer farmor med nya grejer”. Margareta Öjebo har fyra barnbarn som inte bor i Nora. Därför passar det bra att låna utrustning från Fritidsbanken när de besöker henne. Foto: Anders Nord/SVT.

Ny forskning: Fritidsbankerna bidrar till att fler rör på sig

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsrapport visar att de så kallade fritidsbankerna bidrar till att fler blir fysiskt aktiva och socialt inkluderade. Nu har också organisationen Fritidsbanken Sverige prisats för sitt arbete med barn och unga.

På fritidsbanker kan vem som helst låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i två veckor. I dag finns det fritidsbanker på 95 platser i Sverige.

I rapporten från det statliga forskningsinstitutet RISE har forskarna kommit fram till att fritidsbankerna kan förbättra hälsan hos låntagarna, genom att de rör sig mer.

Fritidsbanker i Örebro län

Fritidsbanken ger möjlighet att testa nya aktiviteter och genom verksamheten ökar också potentialen för att låntagarna ska delta i föreningsidrott, enligt rapporten.

Arbetstillfällen värda miljoner

Det skapas också fler jobbmöjligheter. Värdet av de arbetstillfällen som skapas genom arbetsträning på fritidsbanken kan ligga mellan 6,5 och 43 miljoner kronor per år. Samtidigt påpekar rapportens författare att det är en ”mycket grov uppskattning”.

Fritidsbanken i Nora startade 2016, och drivs av Håkan Boman.

– Det man ser klart och tydligt i Nora är att barnfamiljer som normalt sett inte skulle åka till fjällen och åka slalom har hittat till fritidsbanken. De har sett att man kan låna komplett utrustning gratis, säger han.

Fick pris på Idrottsgalan

Organisationen Fritidsbanken Sverige belönades i veckan med priset ”Årets peppare” under Idrottsgalan. Priset delas ut av kronprinsessparets stiftelse, Generation pep, till en organisation eller person som har fått barn och unga att röra på sig och som aktivt tagit ställning för barns hälsa.

I Örebro län finns totalt åtta fritidsbanker i Örebro, Odensbacken, Nora, Karlskoga, Lindesberg, Laxå, Kumla och Askersund.

Mer om forskningsrapporten

Rapporten bygger bland annat på en digital enkät som besvarats av 75 fritidsbanker i Sverige, samt en enkät som gjorts med låntagarna.

Forskarna har också genomfört djupintervjuer på fem lokala fritidsbanker och gjort beräkningar gällande effekt och miljö.

Enligt forskningsrapporten har fritidsbankernas verksamhet potential att minska klimatpåverkan med 70 procent och åtgången av material med över 80 procent.

Detta eftersom sportutrustningen får en ökad livslängd när människor lånar istället för att äga själva.

RISE står för Research Institutes of Sweden.

Här kan du läsa hela rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritidsbanker i Örebro län

Mer i ämnet