Fritidsgårdschefen Rickard Strömberg bakom disken på Norrbygården

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fritidsgårdschefen på Norrbygården berätta i klippet hur ungdomarna reagerade när en av fritidsledarna fick sluta med kort varsel. Foto: SVT

Fritidsgårdschefen om personaltappet: ”Supersvårt att ersätta”

Uppdaterad
Publicerad

På Norrbygården i Örebro tvingas fyra eller fem timanställda fritidsledare sluta pga EU:s arbetstidsdirektiv.

– Det är supersvårt att ersätta det, säger fritidsgårdschefen Rickard ”Rille” Strömberg.

SVT Nyheter Örebro har rapporterat att många timanställda fritidsledare som arbetar på fritidsgårdar i Örebro kommun tvingas sluta.

Anledningen är att de även har andra jobb och det bryter mot EU:s direktiv om dygnsvila eftersom de arbetar för mycket.

Hör fritidsgårdschefen på Norrbygården berätta i klippet hur ungdomarna reagerade när en av fritidsledarna fick sluta med kort varsel.

EU:s arbetstidsdirektiv

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) var en ambulanssjuksköterska involverad i en trafikolycka och anmälde Sverige till EU-kommissionen och menade att Sverige bröt mot EU:s arbetstidsdirektiv.

EU-kommissionen delade uppfattningen och krävde att Sverige omedelbart skulle vidta åtgärder. Annars riskerade Sverige en prövning i EU-domstolen.

Arbetsmarknadsdepartementet gav SKR, Sobona och fackliga organisationer inom kommuner och regioner i uppdrag att se till att arbetstidsreglerna förändras i enlighet med EU:s arbetstidsdirektiv.

De nya reglerna innebär att det inte kommer gå att sluta lokala avtal om undantag från reglerna om dygnsvila och undantag beviljas bara för verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

EU:s arbetstidsdirektiv innebär att personalens genomsnittliga veckoarbetstid, inklusive övertid, inte får överstiga 48 timmar under en referensperiod på upp till fyra månader.

De anställda måste få minst elva timmars sammanhängande vila per dygn.

Var sjunde dag måste de också få minst 24 timmars sammanhängande ledighet under en referensperiod på två veckor.

Källa: SKR och Europeiska unionens webbplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.