Brandmän går ner för en spiraltrappa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer nog få säga upp mig”, säger en av Nerikes brandkårs anställda. Starta klippet för att höra om hur tankarna går inför kraven om dygnsvila. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Nerikes brandkår vill slippa regler om dygnsvila – väntar på besked om dispens

Uppdaterad
Publicerad

Snart omfattas även räddningstjänsten av hårdare krav på dygnsvila – och många har ansökt om dispens. Alla kommer dock inte få svar innan reglerna börjar gälla. Hos Nerikes brandkår kommer man, oavsett besked, inte göra några omedelbara förändringar i schemat. Det säger vice brandchef Anders Larsson.

– Kortsiktigt kommer vi göra ett brott mot kollektivavtalet.

Arbetstidsnämnden är den instans som behandlar ansökningar och fattar beslut om dispens från de nya kraven om dygnsvila. Totalt har runt 60 ansökningar om dispens gjorts, cirka 80 procent av dessa kommer från räddningstjänster, enligt ordföranden Kurt Eriksson.

Med bara veckor har många ännu inte fått besked om dispens, och kommer inte heller hinna få det.

– Nej, det är helt omöjligt, säger Kurt Eriksson.

Kommer inte ändra schemat omedelbart

Nerikes brandkår skickade in en ansökan i december, och väntar nu på besked. Men oavsett beslut kommer de inte göra några direkta förändringar i scheman från den 1 februari.

– Det är för kort tid, om du ska anmäla ändrade tider till dagis, sambon ska ändra sina arbetstider, någon kanske måste byta jobb till och med. Det är jättestora förändringar för många i personalen och även för verksamheten, säger Anders Larsson, vice brandchef.

Vill se undantag

Det är Sveriges kommuner och regioner (SKR), arbetsgivarorganisationen Sobona och de fackliga motparterna som gemensamt avtalat om nya bestämmelser.

Fackförbundet Kommunal har krävt att införandet av nya regler skjuts upp för räddningstjänsten, enligt tidningen kommunalarbetaren. SVT har sökt SKR, som avböjer medverkan med hänvisning till att det pågår en avtalsrörelse.

Dispensen som går att ansöka om gäller max ett år och är enligt vice brandchefen på Nerikes brandkår inte en långsiktig lösning. I stället tycker han att räddningstjänsten ska undantas från kraven om dygnsvila.

– Med tanke på den upprustning som ska ske inom totalförsvaret och civilt försvar finns det anledning kanske att undanta räddningstjänsten, säger Anders Larsson.

nya regler

Den 1 oktober trädde nya regler om dygnsvila i kraft för många kommunala verksamheter.

För räddningstjänsten gäller de nya arbetstidsreglerna från 1 februari.

Som huvudregel ska alla medarbetare ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila, men i undantagsfall kan arbetstiden förläggas upp till 20 timmar om verksamheten kräver det. Arbetspass på upp till 24 timmar kan bli möjliga genom dispens.

Källa: SKR och Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.