Foto: SVT

Gamla fall kan lösas med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Ny specialgrupp inom Öreborpolisen ska försöka lösa det 18 år gamla så kallade tvättstugemordet.

Den kände professorn Leif GW Persson sammanställde på uppdrag av Rikspolisstyrelsen alla ouppklarade fall av dödligt våld i vårt land. Det är hans rapport från förra året som ligger bakom inrättandet av de så kallade Cold Case grupperna.

– Nu görs det en genomgång av alla gamla fall, där vi inte har någon gärningsman fälld, säger Mikael Nyqvist, chef Länskriminalen.

Den nya gruppen är ett samarbete mellan polisen i Örebro, Värmland och Dalarna. Det handlar om nya ögon på gamla fall och ny teknik – inte minst DNA-analyser.

– Ny teknik är ju en framgångsfaktor naturligtvis. Det kan ju till och med vara så att det finns gamla bevisföremål i beslag som det kanske med ny teknik går att hitta går att hitta DNA-spår på, säger Mikael Nyqvist.

– Vi har ju ett uppmärksammat mord som inträffade på 90-talet, det så kallade tvättstugemord, som det jobbats med i omgångar. Nu är det mer strukturerat och en som är helt avdelad.

– Det är ett av de ärenden vi tittar på nu.

Polisen tar emot tips om ouppklarade mordfall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.