Stora Hammarsundet vid norra Vättern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gabriel Fager vid Tekniska verken berätta om Vätterns vattennivå, och hur prognosen ser ut framåt efter problemen tidigare i år. Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Glädjande besked för Tekniska verken: Vattennivån sjunker i Vättern

Publicerad

Vattennivån i Vättern sjunker och den närmaste tiden ser lovande ut. Det beskedet ger energiingenjören Gabriel Fager vid Tekniska verken i Linköping.

Vi har tidigare rapporterat om de extrema vattennivåerna i Vättern. Mätpunkten i Motala har visat på 40 centimeter över det normala. Något som bland annat lett till översvämningar och besvär för båtklubben i Askersund.

Men nu har Tekniska verken i Linköping, som reglerar vattennivån med sin vattenkraftstation i Motala sett ett, för dem, positivt trendbrott. Vattennivån går sakta nedåt.

Och tack vare gynnsamt väder ser det ut som att vattnet kan fortsätta att sjunka undan.

Ger marginal

Med hjälp av SMHI:s prognoser spår Gabriel Fager att vattennivåerna kan komma ner till 30 centimeter över det normala under augusti månad.

Något som skulle vara positivt då det ger mer marginal vid händelse av kraftiga skyfall och säsongsbunden nederbörd som väntas under höst och vinter.

– SMHI har gjort en prognos som sträcker sig fram till årsskiftet, men den blir förstås mer oviss ju längre fram man tittar. Flödet från Vättern kommer troligtvis vara högre än normalt resten av året. Men det ser lovande ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.