Hör Nikoo berätta om ett möte som gett extra mycket avtryck i hennes liv. Foto: SVT/Privat

Gripande möten när Nikoo lagar tänder i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Hon startade Tandläkare utan gränser med en dröm att hjälpa människor över hela världen. Tio år senare delar Nikoo Bazsefidpay med sig av sitt gripande arbete – ett arbete som förändrat synen på tandvård i många länder.

– Jag känner hela tiden att det finns mer att göra, säger hon.

Tandläkaren och blivande käkkirurgen Nikoo Bazsefidpay var bara 22 år när hon startade organisationen Tandläkare utan gränser.

Viljan att stärka tandvården i hela världen och se bortom alla hinder är densamma idag som för tio år sedan.

– Det som driver mig är att hjälpa så många människor som möjligt. Det har alltid varit en självklarhet för mig och det här är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag känner att det går att göra mer och det finns inga gränser, säger hon.

Gripande möten längs vägen

Nikoo lär ut den svenska tandvårdsmodellen över hela världen. Foto: Privat

Även om hon sett mycket elände, så återvänder hon alltid till Sverige med en positiv känsla.

– Livssituationen är helt annorlunda dit vi åker. Genom att komma dit får man en vidare syn på livet. Det jag tar med mig hem från resorna är mycket kärlek även man också ser mycket misär.

Många möten har gjort stort avtryck i Nikoos liv. Och vissa har för alltid etsat sig fast i hennes huvud. Inte minst mötet med en kvinna som förtvivlat berättade om sin rädsla att aldrig bli gift på grund av sina tänder.

-Jag kom ihåg när vi hjälpte henne. Efteråt var hon så glad. Hon tittade på sig själv i en spegel hela tiden. Den otroliga glädjen hon hade glömmer jag aldrig.

Nikoo tar med sig oförglömliga minnen hem till Sverige efter sina resor. Foto: Kristofer Ström/SVT

Leder till förbättringar i tandvården

Mötena och insatserna på plats har också lett till konkreta förbättringar i den förebyggande tandvården i många länder. För en tid sedan fick Nikoo ta emot Svenska tandläkarförbundets pris  för tandhälsofrämjande insatser.

– Vi är väldigt glada över att förbundet väljer att tilldela det här priset till just vår organisation. Det är ett kvitto på det arbete vi lägger ner.

– Vi har försökt få folk i andra länder att tänka som här i Sverige genom att förebygga sjukdomar innan de kommer. 2010 hade man i Zimbabwe ingen förståelse för förebyggande tandvård. Det var mer värk och akut tandvård som gällde. Efter en utvärdering för två år sedan märkte vi att intresset var väldigt stor för förebyggande tandvård, prevention och utbildning. Den lokala personalen blir också mer medvetna om det. Att förebygga innan det förekommer.

Här möter Nikoo en grupp barn i Zimbabwe. Foto: Privat

Det här är Tandläkare utan gränser

  • Tandläkare utan gränser är en organisation som grundades 2008/2009.
  • Varje år skickas volontärgrupper ut till länder som Etiopien, Zimbabwe, Tanzania, Nepal och Filipinerna. På plats ger volontärerna kostnadsfri akut och preventiv tandvård. Undervisning i tandvård ges också.
  • Syftet med organisationen är at arbeta för att förbättra tandhälsan i länder som har bristfälliga tandvårdsresurser.
  • Organisationen finansieras av sponsorer, volontärer och medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.