Foto: SVT

Han hittade vapnen på sjöns botten

Uppdaterad
Publicerad

För 70 år sedan dumpades i hemlighet maskingevär och granater i en sjö utanför Kolsva. Mats Karlsson var den som gick ned under ytan för att lyfta fram nazivapnen i ljuset.

På golvet hemma hos dykaren Mats Karlsson ligger inte bara verktyg och bildäck, på en vit duk ligger resterna av något som skulle förbli glömt.

– Det är italienska tunga maskingevär, k-pistar, granater och tyska gevär. Men det här är bara en liten del av vad vi tror finns där nere, berättar dykaren Mats Karlsson.

Inget skrot

För Mats Karlsson är det inte värdelöst skrot som han och hans kollegor har plockat upp ur sjön utanför Kolsva.

– Grejerna är kanske inte värda någonting i pengar, men för mig har de ett enormt historiskt värde. Det är det som får mig att vilja göra det här, säger han.

Och historia det är något som Mats Karlsson verkligen vurmar för. Redan som liten intresserade han sig för historia i olika former. När han blev äldre riktande han in sig mot maritim historia och började att dyka efter vrak i Östersjön.

– Jag var bland annat med och hittade en rysk u-båt på 1990-talet, det var riktigt häftigt.

– Sedan har jag varit med och plockat upp öl ur ett skepp som sjönk någon gång under första världskriget. Det ölet gav vi sedan till ett bryggeri som gjorde nytt öl på samma recept.

Tio lastbilar med vapen

När det gäller mängden vapen som dumpats i sjön utanför Kolsva är det ingen som vet säkert, men enligt Mats Karlsson kan det röra sig om ett tiotal lastbilar fulla med vapen och ammunition som stjälpt av sin last.

Vet ni om det ligger skarp ammunition i sjön?

– Vi har inte hittat något än så länge och när jag känner mig fram i dyn brukar jag känna på framsidan av granaterna. Är det ett hål där vet jag att tändhatten till granaten saknas och att den är ofarlig. Jag tror att de flesta av vapnen förstördes innan de dumpades men det finns säkerligen skarp ammunition kvar där nere.

Är det inte farligt att dyka i mörker efter ammunition och vapen?

– Vi har gjort den bedömningen att vi tror att det inte är farligt. Men vi går försiktigt fram så ska det inte vara några problem. Det kan vara så till och med att dykningen under isen är mer riskfylld än själva granaterna.

Vem som ska ta hand om de upphittade vapnen är fortfarande något oklart. Polisen är inkopplad i ärendet, men i nuläget har man inte tagit ställning till hur man ska gå tillväga.

Ingen förfrågan

Enligt Mikael Adamsson på försvarets högkvarter är det militären som vanligtvis tar hand om sådana här saker.

– Polisen har en egen bombgrupp men när det gäller händelser liknande det här brukar man fråga om stöd från militären, säger han.

I nuläget har dock ingen förfrågan om stöd från polisen inkommit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.