I går när länsstyrelsens naturbevakare Kjell Johansson skulle samla vargspillning för att se om det inflyttade vargparet i Tiveden i sydnärke fått valpar fick han syn på något annat.
– Minst fem valpar såg jag. Jag var på väg hem när jag hörde valpyl som följdes upp av ett vuxet vargyl. Då stannade jag kvar. Sedan såg jag valpar som brottades i blåbärsriset. Två av dem kom så nära som tio meter från mig, innan de vände, berättar Länsstyrelsens Kjell Johansson.
Vargparet som fått valparna flyttades till Tiveden i Örebro län i vintras. Paret är invandrade vargar och flytten var ett led i att motverka inaveln i den svenska vargstammen.
Är värdefulla
Det här betyder att deras valpar i stort sett är obesläktade med de skandinaviska vargarna och bedöms av Naturvårdsverket som mycket värdefulla för arbetet att minska inaveln.
– Om inaveln minskar i vargstammen får Sverige större möjlighet att förvalta vargstammen på det sätt vi vill. Vi kan till exempel återinföra jakten som är ett viktigt verktyg i viltförvaltningen. Att minska inaveln ger oss också möjligheter att ha en mer begränsad vargstam som i sin tur medför färre skador på renar, hundar och övriga tamdjur, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket.