Sammanlagt sålde och köpte mannen bitcoin för 70 miljoner kronor under tre år. Foto: TT/SVT

Handlade bitcoin för miljoner – ung man åtalas för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

BankID, swish och en dator – det är det enda som krävs för att börja handla med det elektroniska betalningsmedlet Bitcoin.

Detta insåg en man i 20-års åldern från Örebro län, och under tre års tid lyckades han köpa och sälja valuta för sammanlagt 70 miljoner kronor vid tusentals tillfällen.

Den unge mannens omfattande affärer slutade på tisdagen i tingsrätten i Örebro. Han misstänks bland annat för grovt bokföringsbrott och näringspenningtvätt, grovt brott.

Enligt åtalet uppmärksammade Skatteverket mannens handel redan 2017. Då konstaterade man att hans handel från skrivbordet var att betrakta som näringsverksamhet och därför var bokföringspliktig.

Tusentals transaktioner

Men ganska snart ökade misstankarna om att mannens verksamhet innefattade så kallad näringspenningtvätt, det vill säga att andra kunnat utnyttja hans handel för pennningtvätt. Tusentals personer har nämligen fört över pengar till mannen som han sålt och köpt bitcoin för.

Efter att ha startat ett aktiebolag för handeln 2019 konstaterar åklagaren att mannen fortsatt att bedriva handel ”i stor omfattning med vinningssyfte, på distans, i huvudsak via swish och med okända individer. Verksamheten har bedrivits utan adekvat riskbedömning och inte varit registrerad hos Finansinspektionen.”

Nekar till brott

750 000 kronor har beslagtagits från mannens aktiebolag. Åklagaren yrkar dessutom på att han ska betala en företagsbot på 1 miljon kronor och beläggas med näringsförbud. Övriga yrkanden dröjer till sista rättegångsdagen.

Mannen nekar till anklagelserna.

Så fungerar Bitcoin

Bitcoins är ett elektroniskt betalningsmedel.

I grunden är bitcoin baserat på matematiska problem.

För att skapa bitcoins måste en dator komma fram till en ny kryptografisk formel som är knuten till det redan existerande systemet av bitcoins. Runt om i världen finns serverparker där nya bitcoin skapas.

Genom avancerade uträkningar från en ännu okänd person (eller flera) som kallar sig Satoshi Nakamoto (som uppfann systemet) så är tillväxten av nya bitcoins inbyggt i systemet.

Komplicerat tekniskt system bakom piratvalutan

Vanliga valutor världen runt är knutna till centralbanker, länder och regeringar. Den nya valutan liknar istället ett peer-to-peer-nätverk, ungefär som de torrent-nätverk som man kan använda för att ladda ner långfilmer.

Genom det decentraliserade nätverket skickar folk krypterade ”överenskommelser” till varandra och de kan lagras både på den egna datorn men också på internetsidor som erbjuder just tjänsten att lagra bitcoin.

Systemet innebär också att inte vem-som-helst bara kan sätta igång och trycka upp sina egna bitcoins – det måste samköras med själva nätverket.

Har ingen central punkt

Gemensamt för tidigare e-valutor är att de har förmedlats genom en central nod och att det därmed finns någon som övervakar transaktionerna. Eftersom bitcoin inte har någon central punkt är systemet mycket svårt att stoppa (ungefär som torrent-nätverken).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.