Karlskoga är kommunen som sticker ut: ”Priserna på bostäder ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskoga var den kommun i Sverige som rev flest lägenheter i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Men trenden har onekligen vänt. Och det är det starka näringslivet som gör att kommunen snabbt måste hitta både arbetskraft och nya bostäder.

– Vi ser att exploatörer som bygger bostäder drar ner på andra orter och vill vara här istället, säger Bosse Björk, samhällsplaneringschef i Karlskoga.

Under mitten på 1900-talet växte Karlskoga mer än andra platser i länet och man hade en rejäl topp på 70-talet. Produktionen vid vapentillverkaren Bofors gick på högvarv och lockade invånare från hela landet.

Kommunen hade då strax under 40 000 invånare, men sedan vände konjunkturen för vapenindustrin och människor lämnade Karlskoga.

1996 fanns 936 tomma lägenheter i kommunen. De kommande åren skedde en massrivning av lägenhetshus.

Andra tongångar

I dag, flera år senare, har Karlskoga onekligen hamnat på kartan igen.

– Karlskoga hörs och syns på ett annat sätt i dag. Det finns också en en tydlig politisk målsättnings sedan förra mandatperioden om att vi ska bli 32 000 invånare 2025. Den tydliga skillnaden vi ser nu är alla exploatörer som vill bygga, säger Bosse Björk.

Bosse Björk menar att den kommande lågkonjunkturen inte fullt ut appliceras på Karlskoga och att man ser en fortsättning på den positiva inflyttningen.

Förändrade flyttmönster

Under 2021 flyttade 126 personer fler in till Karlskoga än ut och det är ett trendbrott om man tittar tillbaka till 2016.

Att priserna på bostadsrätter dessutom gått upp med 16 procent i Karlskoga under året sticker ut.

– Det visar att vi har en helt annan trend när priserna annars sjunker konstant i hela landet, säger Bosse Björk.

Och det här har en huvudförklaring enligt Bosse Björk. Hör mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.