• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Tiderman framför en av montrarna på Frövifors Pappersbruksmuseum. Foto: SVT

Här är museet där du kan följa historien – i förpackningar

Uppdaterad
Publicerad

Många blir nostalgiska i Frövifors Pappersbruksmuseum berättar museichefen. Men i montrarna trängs inte bara påminnelser från en svunnen tid – här kan man också bli påmind om att allt inte var bättre förr och hur nya tider krävt nya förpackningar.

Det började med krukor och vasskålar för att idag handla om allt från plastlådor till påsar av sockerrör.

– Förpackningarna säger en hel del om den tid vi lever i, konstaterar Mikael Tiderman som är museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum. Från den tid då vi var tvungna att få med oss det vi samlade ihop, till den tid då vi började resa över haven och så vidare.

Användarvänlighet viktig

Industrialismen var en stor milstolpe i förpackningshistorien, menar han. Dels för att vi slutade handla i lösvikt men också för att efterfrågan på halvfabrikat ökade.

– Idag handlar det såklart mycket om att förpackningar ska vara miljövänliga, säger han framför en monter med allehanda plastpåsar. Men inte bara faktiskt. Fortfarande är sådana saker som användarvänlighet för kunden och att det går att frakta viktigt.

Inte tidsenligt

En sak som dykt upp i närtid, och som han tvivlar på kommer att leva kvar, är platskorken på mjölk- och yoghurtförpackningar.

– Det känns inte riktigt tidsenligt med plast idag, säger Mikael Tiderman vid montern för moderna förpackningar. Om några år kanske det blir så att de får stå kvar här men då som exempel på sådant som inte görs längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.