Gad Rausing visar upp hur en del av en förpackning ser ut som fått ligga och förmultna på taket till Tetrapak. Foto: SVT

Miljövänliga förpackningar – här forskades det för fullt på 1960-talet

Publicerad

Trots den intensiva miljödebatten är klimatsmarta förpackningar inget nytt i branschen. Gad Rausing bedrev redan på 1960-talet forskning på hur Tetrapaks förpackningar snabbt skulle brytas ner och helst försvinna så fort innehållet var slut.

Gad Rausing hade en vision när han och hans bror ärvde Tetrapak av sin far, grundaren Ruben Rausing. Det var att när det som förvarades i papperskartongerna man tillverkade var slut så skulle också förpackningen försvinna.

I en intervju i Tekniskt Magasin 1969 framgår det att Tetrapak fått mycket kritik för att förpackningarna allt oftare skräpade ner i naturen.

– Målet för varje förpackning är ju att den ska hamna på soptippen och inte i en skogslänta, även om det blir så ibland, säger han i intervjun.

Bedrev omfattande forskning

Men trots det så stämmer inte den allmänna meningen på den tiden att det skulle ta en generation innan de oönskade förpackningarna förmultnade.

Anledningen till att han visste det var den omfattande forskning som han bedrev tillsammans med andra på Stockholms Universitet. Han lät också förpackningarna ligga i en bur på taket och förmultna i solen, och när han fick frågan om hur lång tid det tog för en kartong att försvinna helt hade han svar på tal:

– Den tiden räknas i månader och inte i år, sa han barskt till både tv-publik och reporter Erik Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.