Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män. Har du mått dåligt av stress? Foto: TT

Chatt: Har du mått dåligt av stress?

Publicerad

Psykisk ohälsa står i dag för över hälften av alla längre sjukfall och vanligast är sjukfall som är kopplade till stress.

Har du mått dåligt av stress? Varför har det blivit så, tror du, och hur har det påverkat dig?

Det finns i dag kunskap om hur man kan förebygga sjukskrivningar kopplade till stress, men ändå ökar antalet som drabbas.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män. I år har en ny toppnotering nåtts, enligt Försäkringskassan, och värst drabbade är mammor i åldern 30–39 år.

Sjukfrånvaron är högre för föräldrar som har barn i förskole- och lågstadieåldern.

Har du mått dåligt av stress?

Pinnat inlägg

Kunskapen om stress och stressrelaterade sjukdomar ökar för varje år som går – samtidigt sjukskrivs allt fler för stress och psykisk ohälsa. Har du mått dåligt av stress? Vad har hjälpt dig? Har du fått hjälp av din arbetsgivare och i så fall på vilket sätt? Dela gärna med dig i chatten!

Sandra • Försäkringskassan borde se över sin egen arbetsmiljö. Hög press, detaljstyrning, dålig arbetsmiljö i stimmigt och rörigt kontorslandskap, en ledning som inte lyssnar på sina anställda och som nyligen begränsat distansarbete ännu mer trots jättestort motstånd från medarbetarna, vilket leder till stor personalomsättning och dåligt mående.

Tarja • @Kommunanställd Örebro: Skriver under vartenda ord du skrev! Aktivitetsbaserat arbete är ett helvete. Min arbetsgivare gick också över från cellkontor till kontorslandskap. Är inne i min tredje sjukskrivning pga utmattning. Noll förståelse från arbetsgivaren. De förstör arbetsmiljön och sedan blir det ramaskri över den höga sjukfrånvaron.😡 Och så blir det en massa möten hit och dit om hur man kan förbättra arbetsmiljön, men i slutändan leder det ingenstans. Plus att de tvingar folk till högre kontorsnärvaro istället för utökat distansarbete.

Kommunanställd Örebro • Jag hade önskat att arbetsgivaren skulle förstå att öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserat arbetssätt inte passar alla medarbetare. Att slippa lägga tid på att leta upp en plats hela tiden, kunna stänga om sig för att kunna jobba fokuserat och inte ständigt ha människor i rörelse runt om kring sig skulle många må bra av. Dessutom finns ju forskning som visar att man jobbar mindre effektivt i aktivitetsbaserat landskap.

Mirsa • Stress har jag mycket, och man mår dåligt

HK • Jättesvårt att ens veta när man gått över en gräns själv. Då är man beroende av att någon på jobbet eller en vän ser det. På jobbet måste man få känna att det kan få var ok att ta det lugnare ibland om man behöver det.

A • Jag fick panikångest en dag på jobbet och trodde det var hjärtinfarkt. Jättebra läkare förklarade vad det var. Hade också en förstående arbetsgivare som insåg att jag behövde ta det lugnare.

a • Jag tror stressen i samhället i stort leder till fler sjukskrivningar, det behöver inte handla om jobben. Det behöver inte alltid vara jobbet som är problemet, men det är där man har möjlighet att sjukskrivas. Från egen erfarenhet är det livet runt omkring jobbet som stressar mest, men det är ju vad det är. Att dra ner på jobbet kan vara ett sätt att ha någon gnutta energi att hantera allt det andra, även om det inte är själva jobbet som stressar mest. Alla krav från samhället på hur man ska vara som förälder, partner, vän är det som tar mest på psyket, tycker jag. Men det är klart, med all den stressen konstant så krävs det inte mycket på jobbet för att man ska krascha och behöva dra ner där.

Pontus • Det som gör mig illa tillmods är alla smitare på jobbet,lata jävlar som bara glider omkring och inte gör sitt jobb.det kommer en generation som ser att man inte behöver anstränga sig alls för pengarna man tjänar.ställer inte upp för arbetskamraterna,men talar gärna om hur duktiga dom varit för chefen.frustrationen är total

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.