För tio år sedan bestämde sig Karlskoga kommun: något måste göras åt den alldeles för höga sjukfrånvaron och åt att så få av de anställda ville jobba heltid. Inom de kvinnodominerande verksamheterna kost och städ var det inte ens hälften som jobbade heltid.
När man dessutom jämförde utomhusstäd, där fler män jobbade, med lokalvård där de flesta är kvinnor, såg man att de förstnämnda kunde styra mer över sin arbetstid. De hade dessutom egna jobbmobiler och tillgång till dator och jobbmejl. Till skillnad mot lokalvårdens anställda, som inte hade det.
Personalen fick mer ansvar
Det var alltså inte den fysiska arbetsbelastningen som var problemet. Lösningen blev istället att personalen fick mer ansvar, större delaktighet i sitt schema och därmed även ett ökat inflytande över hur de lägger upp sin arbetsdag.
– Nu går vi runt på olika positioner och vi byter varje dag. Det blir mindre stress, säger Desirée Granström Nyström, matdistributör.
Sjukfrånvaron gick ner
Sjukfrånvaron i städverksamheten gick ner från 13 till sex procent och i kostverksamheten från tio procent till två. Och totalt sett gick man från inte ens hälften heltidsarbetande till över 90 procent.
– Det har blivit en tryggare personal, där man kan ta hjälp av varandra. Man får vara med och det blir en större transperens om vad som händer i verksamheten, säger Madelene Dahlman, enhetschef.