Här har fältarna tid att samtala med unga: ”Kan ses ikväll om det behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Flexibla arbetsdagar och goda möjligheter att skapa relationer med unga, både på fältet och i skolan. Det lyfts i Örebro fram som positiva delar i arbetet som fältassistent.

– Vi kan ta oss tiden att prata med de unga på deras villkor, säger fältassistenten Lisa Olofsson.

Örebro är en av de kommuner i landet som satsat på flest fältassistenter med sina tio i tjänst. Det visar den första nationella kartläggningen som Socialstyrelsen har gjort.

Socialstyrelsens kartläggning visar annars att många fältassistenter upplever att uppdraget är otydligt, och att man inte inte kan jobba så förebyggande som man vill.

Anser att uppdraget är tydligt

Abbe Adid och Lisa Olofsson har jobbat tio respektive fem år som fältassistenter i Örebro. Båda upplever att yrket med tiden blivit tydligare och att kontinuiteten är en framgångsfaktor.

– Men jag har full förståelse för att det kan kännas otydligt och att det tar lite längre tid att komma in i jobbet eftersom det är ett så brett uppdrag, säger Lisa Olofsson.

Identifierar unga i farozonen

När man har tid att samtala med unga kan man också identifiera de som riskerar att hamna snett, enligt Abbe Adid.

– Ett av mina viktigaste uppdrag är att vara lyhörd. När vi är ute och möter ungdomarna kan vi fråga om de känner att de är på rätt väg eller vill förändra något i sitt liv. Då kan man kanske så ett frö och skapa en förändring. Sedan är det inte fullt så enkelt, men det kan vara en start som gör att man stannar upp.

Hör om hur fältassistenterna jobbar i Örebro i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.