På tisdagen var det brospannets tur att lyftas på plats över Timsälven vid Björkbornområdet i Karlskoga. Foto: Malin Lööf, Karlskoga kommun.

Här lyfts brospannet på plats vid Björkborn

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer har nu en ny gång- och cykelbro vid Björkbornområdet i Karlskoga lyfts på plats. På tisdagen var det själva brospannets tur och invigningen av bron sker på valborgsmässoafton.

2017 invigde landshövding Maria Larsson renoveringsarbetet som innebar att den gamla bron revs året efter. Det hade föregåtts av en namninsamling 2014 om att ersätta den gamla bron som stängts av säkerhetsskäl. Projektbudgeten var satt till 4,6 miljoner kronor, men projektet avstannade.

– Det har ju varit en del politiska turer hur detta skulle finansieras och vilken typ av bro man skulle bygga. Jag kom in som projektledare när upphandlingsfasen startade hösten 2020, berättar Malin Lööf, Karlskoga kommun.

Arkitektstudenter gav förslag

2018 fick arkitektstudenter vid KTH, Kungliga tekniska högskolan, ett uppdrag att ta fram olika prototyper till en ny bro och allmänheten röstade fram förslaget som tagits fram av arkitekterna Kristoffer Hamrin, Mateusz Szpotowicz och Nour Fansa.

Under tisdagen var Malin på plats för att övervaka lyftet av brospannet till den nya stålbron som ska kläs in i trä. Budgeten i dag ligger på cirka 20 miljoner. Det innefattar, förutom bron, markarbeten och belysning. Även en gång- och cykelväg genom Sågholmen ryms inom ramen för projektet.

– Det har ju utökats lite och sedan är det ju en unik bro vi bygger, säger Malin Lööf.

På valborgsmässoafton kommer den nya bron att invigas, enligt planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.