Till vänster står Ioannis Ioannidis chef för traumacenter på Usö. Han är klädd i en vid klädsel. Till höger syns bland annat läkare och sjuksköterskor som arbetar med en övning där en militär blivit skadad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från övningen på sjukhuset – och hör Ioannis Ioannidis berätta om hur omvärldsläget påverkar deras övningar. Foto: Hannah Gustafsson/SVT

Här övar universitetssjukhuset i Örebro – på ”skadade” soldater från Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Det uppstår en eldstrid och flera soldater blir skadade. En får splitterskador och en är skjuten. De måste flygas med helikopter till sjukhus för att få hjälp.

Det var scenariot som både Försvarsmakten och USÖ tränade på under tisdagen.

– Vi har övat på att militära enheter har kommit hit med två skadade. Vi har landat på helikopterplattan här på sjukhuset, sedan tagit oss ned till akuten och där överlämnat de två skadade soldaterna till två traumateam som har stått beredda, säger Kristoffer Fredén, chef på sjukvårdsskolan på Försvarsmakten.

Tränar flera gånger per år

USÖ tränar varje månad på liknande scenarion men oftast med dockor. Då är rutinen det viktigaste. Enligt Ioannis Ioannidis, chef för traumacentrum USÖ, behöver alla veta sin uppgift, eftersom de är åtta till nio personer runt en patient.

– Det är som en demokratiskt diktatur; alla har en uppgift, allas roll är viktig, alla får säga sitt – men det är en som fattar besluten, säger han.

Kräver förberedelser

Men det är inte bara att dra ihop en övning, menar han. Det ska förberedas med skademarkörer, sminkningar och ordnas med transport. När det kommer till mobilisering av personal kan det antingen ske genom att ett larm utlöses. Då kommer de som har jour.

– Sedan kan vi göra det halvt förberett där vi schemalägger personal att vara med. Men de får ingen vetskap om skador eller hur många, säger Ioannis Ioannidis och fortsätter:

– Innan övningen tror jag de flesta har en ganska normal puls. Men när patienten rullas in höjs pulsen och folk lever sig in i det hela.

Tror på fler samarbeten

Kristoffer Fredén tror att de kommer öva fler gånger tillsammans med sjukhuset. Ioannis Ioannidis tycker dagens övning gick bra.

– Vi ska ha en utvärdering efteråt där alla får säga sitt. Spontant känns det som att det gått bra. Det finns säkert saker vi kan lära av och göra bättre, men det är det som övningen är till för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.