Flera av träden i dungen nära universitetsområdet i Örebro är redan nersågade. Det första arbetet för det nya bostadsområdet Tamarinden har dragit igång. Det ska bli runt 600 energismarta lägenheter, två förskolor och några butiker i hus som varierar i storlek, mellan fyra och åtta våningar.
Men det unika är planerna på att låta området tillverka egen el med solceller, lagra den i batterier i husen och sedan låta datorprogram styra hur elen fördelas mellan husen.
– Det nya är att vi ska försöka koppla ihop byggnaderna för att
dela energi sinsemellan, så att det blir ett lokalt energinät, säger Emma Gren.
Lagrar el i batterier
Tekniken finns redan i Örebro. Det kommunala bostadsföretaget Öbo har genomfört ett lyckat försök med att koppla ihop några av sina hyreshus. Där lagras energi både i särskilda batterier i företagets elbilar. Det betyder både att det går att klara strömavbrott och undvika att köpa el till husen när den är som dyrast.
Men att bygga ett helt bostadsområde med lokal energiförsörjning är nytt för Sverige.
– Det finns ingen annanstans – än så länge. Men jag tror att det är många som är på gång och försöker få till sådan här områden. Så vi får väl se om vi blir först ut.
Hyresgäster sparar pengar
Tanken är att Tamarinden ska börja byggas 2021. Hela området ska sedan stå färdigt 2025. Om allt går enligt planerna ska den nya typen av hus och lokalt elnät ska göra det billigare för hyresgästerna med både el och värme.
– Det är verkligen jättekul att vara med och driva utvecklingen för något som i dagsläget inte finns, säger Emma Gren, projektledare på Örebro kommun.