Lehna Stråth, ordförande kvinnohuset Örebro. Till höger bild på ett rum med våningssäng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är välkomnar kvinnohuset i Örebro IVO:s nya tillsyn: ”Oseriösa aktörer kommer försvinna”. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Hårdare krav på skyddade boenden välkomnas av föreningar i Örebro och Karlskoga

Publicerad

Från den 1 april krävs tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för aktörer som vill bedriva skyddat boende. Nya krav och att verksamheterna står under granskning, välkomnas av föreningarna i Örebro och Karlskoga.

Aktörer som bedriver skyddat boende har till den 1 augusti på sig att ansöka om tillstånd hos IVO. Det gäller bland annat kvinnohuset Örebro, som i dagsläget filar på sin ansökan. Men, de känner sig redan nu säkra på att de kommer klara tillståndsplikten och välkomnar att de hamnar under IVO:s tillsyn.

– Vi är för det och också för att det blir placeringar för barn nu från den 1 april. De har tidigare varit medföljande med kvinnan. Nu får de egen placering och det betyder också att de får ett eget skydd och egen rätt till uppföljning med kuratorer och hjälp, säger ordföranden Lehna Stråth.

Hon tror tillståndsplikten kan tvinga bort oseriösa aktörer från marknaden. Att det tidigare saknats tillståndskrav tycker hon är oroväckande.

Krävs utbildningsinsats

Även kvinnojouren Maggan i Karlskoga, som också bedriver skyddat boende, tror att de kommer få sin ansökan godkänd. De har förberett sig länge inför kraven, men kommer behöva genomföra utbildningsinsatser när det kommer till styrelsen.

– Nu när vi sett blanketten som ska skickas in frågas det också mycket om styrelsens kompetens och erfarenhet kring arbete med vissa lagar. Det var vi inte riktigt införstådda i innan, så där krävs det lite arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.