Här är EU-migranternas rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Paret Stela och Nicolae Stângaciu tigger på Örebros gator.

Som mest samlar de in mellan 100-150 kronor per dag. Men trots att de lämnat sitt hemland och kylan är på intåg här i Sverige så är paret ändå tacksam för att de har tagit sig till hit.

– Där har vi ingenting, ingen inkomst och ingen socialhjälp. Det är tusen gånger lättare att bo här än i Rumänien, säger Nicolae Stângaciu.

Tiggarnas vardag – Tvärsnytt

Trots att paret Stângaciu anser att de har det bättre här så har de begränsade rättigheter här i Sverige och får bo här i max tre månader i rad.

Fri rörlighet garanteras av EU

Den fria rörligheten är en grundprincip som garanteras av EU. I Sverige får man dock inte vistas längre än tre månader utan uppehållstillstånd. För vistelse i högst tre månader ställs inga andra krav än att personen ska kunna identifiera sig med giltigt pass. En EU-migrant kan dock enligt utlänningslagen avvisas från Sverige under de tre första månaderna efter inresa om den utgör en orimlig belastning för biståndssystemet, enligt socialtjänstlagen.

Uppehållsrätt längre än tre månader

För att få uppehållsrätt under längre tid än tre månader ska personen antingen vara anställd, arbetssökande med verklig möjlighet att få en anställning, studerande med heltäckande sjukförsäkring och tillräckliga tillgångar för sin eller sin familjs försörjning eller enbart ha en heltäckande sjukförsäkring och tillräckliga tillgångar för sin eller sin familjs försörjning.

Rätten till fri rörlighet har på senare år använts av de nyaste medlemmarnas, Bulgarien och Rumänien, medborgare. Enligt Socialstyrelsens undersökning har de flesta inte haft som huvudsyfte att söka arbete, utan försörjer sig genom att tigga. Det innebär att deras rätt att uppehålla sig i Sverige sträcker sig till högst tre månader.

Rätt till akut hjälp

Personer som inte har för avsikt att söka arbete har inte rätt till långvarigt försörjningsstöd, men har rätt till akuta insatser om behov uppstår, och får då vända sig till socialtjänsten i vistelsekommunen.

Kommunen är skyldig att lämna bistånd om personen ansöker om bistånd och behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. För att kontrollera om behovet kan tillgodoses på annat sätt kan en första åtgärd vara att kontakta aktuell ambassad om det finns möjlighet att bistå med medel till hemresa. Annat bistånd som kan bli aktuellt är pengar till mat eller härbärge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas vardag – Tvärsnytt

Mer i ämnet