Roshan Hashem fick drömjobbet – sen kom kravet på att hon inte fick ha slöja under arbetstid. Foto: SVT

Roshan erbjöds sitt drömjobb – om hon tog av sig slöjan

Uppdaterad
Publicerad

Glädjen över att bli erbjuden jobb efter att ha satsat tusentals kronor på en utbildning förbyttes snabbt i besvikelse för Roshan Hashem. För att få jobba krävdes nämligen att hon tog av sig slöjan under arbetstid. Och enligt EU-domstolen har arbetsgivare rätt att ställa det kravet.

Örebroaren Roshan Hashem utbildade sig för att bli väktare då hon ville gå vidare i arbetslivet. En utbildning som kostade tiotusentals kronor.

Efter utbildningen sökte Roshan jobb på väktarföretaget Securitas. Hon fick jobbet, men då krävdes det att hon skulle ta av sig sin slöja under arbetstid.

– Jag blev väldigt besviken, säger hon, eftersom jag hade fått jobbet och tvingades tacka nej. För jag tänker inte ta av mig slöjan.

NA var först med att rapportera om nyheten.

Går bra – om man inte arbetar i uniform

SVT har sökt Securitas som meddelar att man inte har möjlighet att ställa upp på intervju med skriver i ett mejl att företaget sedan 2017 har antagit en mångfalds- och uniformspolicy som inte tillåter plagg av religiös karaktär när man arbetar i uniform:

”Uniformen skall inte kombineras med attribut av religiös eller politisk innebörd utan uppfattas som neutral av den allmänhet som möter den i vår tjänsteutövning.”

Däremot kan den som inte jobbar i uniform på Securitas få ha till exempel slöja på jobbet.

Inga problem inom vården

Samtidigt är det en policy som inte alla arbetsgivare anammar. Under den tid som Roshan arbetat inom den kommunala och regionala vården i Örebro har det aldrig varit ett problem att hon bär slöja.

– Det har aldrig varit någon som tagit upp det eller haft problem hos min nuvarande arbetsgivare. Varken en slöja eller ett kors är ju ett problem så länge det bärs av fri vilja.

Domsluten har enligt SvD kritiserats från bland annat människorättsorganisationen Open Society Justice Initiative för att vara en dörröppnare för islamofobi.

Mer om EU-domen

Den 15 juli föll domen i EU-domstolen som innebär att arbetsgivare som konsekvent säger nej till att anställda får bära religiösa symboler, som till exempel slöja eller kors, inte gör sig skyldiga till diskriminering.

Domslutet blir vägledande för EU:s länder, inklusive Sverige.

Saken prövades efter att två kvinnor i Tyskland skickats hem från sitt arbete efter att de vägrat ta av sig sina slöjor, vilket Svenska dagbladet var först med att rapportera om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.