Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan den höjda momsen på reparationer leda till? Hör vad skomakaren Suren Zacharjan tror. Foto: Johannes Weckström /SVT

Skomakaren i Örebro om höjd moms på reparationer: ”Jag vet inte hur de tänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att momsen för reparationer av bland annat skor nästa år ska höjas från 6 till 12 procent. I Örebros äldsta skomakeri, som funnits på samma adress sedan 1912, firar Suren Zacharjan tio år sedan han tog över verksamheten. Men han gör det med oro för hela skråets framtid.

Suren Zacharjan har mycket att göra inför vintern. Det är som det brukar vara – och ändå inte.

– Fler kunder har kommit nu när allt blivit dyrare. Det går att fixa till de flesta skor, säger han och visar runt bland hyllorna med inlämnade skor.

Klassiskt randsydda modeller är lättast att byta sulor på, menar Suren:

– När man tittar på moderna skor inser man att mycket är glömt när det kommer till hantverk och kvalitet.

Han öppnar en tjusig tygpåse som en kund lämnat in.

– När det gäller exklusiva damskor betalar man oftast för märket. Sulorna är väldigt tunna och det händer att kunder vill ha en extra slitsula under, säger Suren, och visar upp ett par till synes oanvända märkesskor av italiensk modell.

Tredje generationen

I sin familj är han tredje generationen skomakare. När han fick höra att momsen kan höjas från första april nästa år suckade han. När förra regeringen sänkte momsen förra sommaren blev kunderna fler.

– Det är negativt om de höjer momsen, då kommer priserna att höjas på skomakerierna. Jag är rädd att folk kommer lämna in mindre med skor och skomakerihantverket i Sverige är ett ganska utdöende yrke. Det är ingen bra riktning. Man ska uppmuntra så att yrket kan utvecklas, tycker Suren.

Han tror inte höjningen av momsen kommer innebära några stora prisjusteringar mot kund, men tycker att en momshöjning ger fel signal.

Har du någon uppmaning till regeringen?

– Sänk momsen, tänk på miljön. Uppmana människor att laga saker och ta tillvara på skomakarna. Det känns som att vi tog ett steg fram. Nu tar vi två steg tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.