I ett pressmeddelande från Örebro Universitet säger forskaren Lotta Sartz att det var omöjligt att tacka nej när hon fick frågan om att bli generalsekreterare för IMWA.
– Det här är en fantastisk möjlighet för mig som forskare att bredda mitt kontaktnät och kunna samarbeta med internationella forskare, säger Lotta Sartz.
Stor påverkan i vardagen
Lotta Sartz ska leda det interna arbetet, men ser som sin främsta uppgift att öppna upp IMWA, en internationell sammanslutning forskare och näringsliv som fokuserar på att hitta lösningar till miljöproblemen med gruvvatten, mot samhället.
– Gruvdrift har en enormt stor påverkan på människors vardag, utan att det är särskilt känt. Vi har en uppgift att förklara varför mineraler och gruvor är viktiga och hur vi kan ta hand om miljöproblemen för att driften ska bli hållbar. Branschen är idag väldigt dålig på att förklara, säger Lotta Sartz, som ser sociala medier som ett avgörande sätt att nå ut.
Finns möjliga lösningar
Sverige är ett stort gruvland, med europeiska mått mätt och gruvnäringen är stor i Sverige. Vatten är en del av gruvdrift.
– Metaller som bly, kadmium, zink och arsenik sprids i naturen, precis som surt vatten. Både ytvatten och grundvatten påverkas och det handlar om stora volymer, säger Lotta Sartz.
Problemen är uppenbara, men det finns möjliga lösningar.
– Tekniskt vet vi hur vi ska lösa problemen, men vi måste hitta sätt att få tekniken att fungera i verkligheten. För gruvbolagen, som har hårda krav på sig, handlar det om att mycket pengar så intresset för att hitta lösningar är stort.