Enligt rätten riktades ett omfattande våld mot poliserna under insatsen i Sveaparken och rättens bedömning är att syftet var att försvåra och hindra polisens arbete. Det är grunden till att de fyra männen döms för blåljussabotage och helheten av händelseförloppet gör att tingsrätten bedömer brottet som grovt.
– Jag tycker att det är en välmotiverad och noggrann dom. Tingsrätten har prövat alla påståenden som jag hade. Det är samma bedömning som jag har gjort, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell om domen.
– Jag tycker att tingsrätten har landat ganska väl. Jag hade ju en tanke om att det skulle vara något högre straffvärde men jag tycker att tingsrätten har beskrivit väl varför man har landat där man har landat.
Tänker överklaga
En av de nu dömda männens advokat, Torbjörn Marell, har ännu inte hunnit läsa in sig på domskälen men räknar med att de kommer att överklaga domen.
– Det är lite märkligt att två domstolar kan komma till så olika slutsatser. Jag tänker då på domen i Solna tingsrätt där man dömde en man till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp. Min klient döms till 4,5 år för grovt blåljussabotage. Det är en milsvid skillnad, säger han.
Medger delar av förloppet
Rättegången pågick under tre dagar i Örebro tingsrätt och åklagarsidan lyfte framförallt fram foton och videosekvenser som bevisning. Männen, som är i åldrarna 20 till 30 år, har medgett delar av händelseförloppet, men samtliga nekar till att ha gjort sig skyldiga till grovt blåljussabotage.
Åklagarens yrkande lades fram på måndagen, åtta till tio års fängelse för samtliga samt utvisning för tre av de åtalade. Det landade alltså något lägre, med 4 till 5 och ett halvt års fängelse för samtliga, och utvisning för två av dem.
Två av männen döms även för våld mot tjänsteman.