Det har gått fyra år sen 13-åriga Linn i Kumla tog sitt liv. Hon hade blivit sexuellt utsatt på nätet och hovrätten konstaterade att gärningsmannen drev henne till självmord.
Den nu 48-årige gärningsmannen dömdes för ett flertal sexbrott till tre och ett halvt års fängelse som han nu har avtjänat. Om han hade begått samma brott idag skulle han kunnat gå fri då polisens möjligheter att spåra upp honom begränsats av EU:s datalagringsdirektiv.
SVT Play: Se ett längre inslag om utredningarna av sexbrott på nätet
”Mer eller mindre bakbundna”
Efter ett beslut i EU-domstolen behöver nämligen inte telefon- och internetoperatörer längre lagra datatrafik.
– Vi blir mer eller mindre bakbundna av att den här skärpningen kommit till. Det gör det jättesvårt att hitta gärningsmännen bakom de olika adresserna, säger Christina Hallin som är chef på polisens avdelning för brott mot barn.
– Fallet med Linn hade varit mycket svårare att utreda och få förövaren fälld för alla brott han fälldes för, säger Christina Hallin.
Den information som nu inte längre behöver lagras har ibland varit helt avgörande i många polisutredningar. Inte minst när det gäller sexbrott via nätet.
– Vi måste kunna bevisa att just den personen finns bakom den aktuella ip-adressen och får vi inte ut informationen kan vi inte gå vidare med den här typen av utredningar. Vi får inte fram informationen helt enkelt.
Flera utredningar nedlagda
De senaste fyra åren har Örebropolisen haft runt 100 liknande anmälningar. Redan nu är dom svårutredda och knappt hälften har lagts ned. Men risken är att ännu fler utredningar kommer att läggas ned på grund av datalagringsdirektivet.
– Det är svårt att säga hur stor del av våra ärenden vi inte kommer att kunna redovisa på grund av den här ändringen. Det är svårt att uttala sig om i nuläget
Samtidigt vill Christina Hallin att den som blivit utsatt för brott ska anmäla det till polis.
– Det är viktigt att fortsätta anmäla så att vi kan utreda så långt det går.