Anna Lyktberg: ”Omöjligt att ta mig ned”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns det inga uppgifter över vilka skyddsrum som är anpassade för rullstolsburna eller personer med funktionsnedsättning.

– Det tycker jag är jättedåligt, man blir orolig, säger Anna Lyktberg som är rullstolsburen.

Kriget i Ukraina fick Maria Lyktberg att kolla över skyddsrummen i Hallsberg för att se om de var anpassade för rullstolsburna, eftersom hennes dotter Anna sitter i rullstol. Men de lyckades inte hitta några.

– Det finns många äldre som är rullstolsburna eller personer med en funktionsnedsättning. Hur ska de göra vid en eventuell kris, frågar sig Maria.

De svenska skyddsrummen

MSB är tillsynsmyndighet för skyddsrummen i Sverige, men det är fastighetsägaren som ska se till att skyddsrummen är tillgängliga.

MSB: ”Inte anmälningspliktiga”

I ett mejl till SVT skriver MSB att skyddsrumsregistret inte visar vilka skyddsrum som är anpassade.

”Många skyddsrum är tillgängliga men alla har inte som regel anpassningar för människor med till exempel funktionsnedsättning”.

På frågan om varför man inte ordnar en lista över skyddsrum som är anpassade, svarar MSB att eventuella anpassningar som inte försämrar skyddsrumsfunktionen inte är anmälningspliktiga.

I klippet ovan kan ni se när Anna Lyktberg försöker ta sig ned i sitt närmsta skyddsrum i Hallsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet