Länsstyrelsen i Örebro om rullstolsanpassade skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man som rullstolsburen om man inte hittar ett skyddsrum som är anpassad? Enligt Länsstyrelsen ska man kontakta fastighetsägaren.

– Man skulle kunna ordna en monterbar ramp, säger Marcus Sjöholm, biträdande beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Örebro.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) betonar vikten av att lära känna sina grannar. I ett mejl till SVT skriver MSB:

Om man redan innan vet om att någon har en funktionsnedsättning så är det större chans att kunna hjälpas åt vid till exempel en utrymning.”

De svenska skyddsrummen

Statlig utredning

I november kommer det en statlig utredning som handlar om civilbefolkningsskydd, där man ser över skyddrummen och hur man ska bygga dem.

– Det är mycket på gång, säger Marcus Sjöholm.

I klippet ovan berättar Länsstyrelsen om varför skyddsrummen inte är anpassade för rullstolsburna eller personer med en funktionsnedsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet