Kamouflerade jägaren Jonas Sundén sitter i ett liggömsle och siktar med gevär mot himlen. Roger Sandström sitter på huk bredvid och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägarna Jonas Sundén (kamouflerad) och Roger Sandström är två av de åtta instruktörer som utbildats i gåsjakt med bulvandukning. Hör dem berätta om jaktformen i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Första kullen redo – jaktformen ska underlätta förvaltning av gås

Publicerad

I helgen inleds jaktsäsongen för kanada- och grågås. Fåglarna som blir allt fler i antal skapar problem för lantbrukare. Därför har åtta instruktörer från Örebro och Sörmland i ett pilotprojekt nu utbildats i gåsjakt med bulvandukning.

På Frövi jaktskytteklubb ackompanjeras övningsskjutningen från älgbanan bredvid av grågåsens lockläten inne i kurslokalen. De jägare som samlats här utgör en första omgång som på sikt ska sprida sina kunskaper bland Svenska jägareförbundets medlemmar.

– Jag tycker det är intressant. Möjligheten dök upp och jag blev nyfiken, berättar Roger Sandström, en av fyra blivande instruktörer.

På gräsplanen utanför kurslokalen står naturtrogna grågäss i grupper om fyra i en U-formation. På jaktspråk kallas de bulvaner. Några föreställer spejare med huvudet vaksamt höjt och de andra betande.

Mycket förberedelser

Tanken är att gäss från luften ska lockas landa på den öppna ytan mitt i U:et. En grupp jägare som dolt sig i liggömslen reser sig då på jaktledarens signal samtidigt och skjuter.

– Det krävs mycket förberedelser, men kan generera i en väldigt effektiv jakt, berättar projektledaren Hanna Kekkonen.

Förutom mycket list och noggrannhet är det en del prylar som krävs för en lyckad jakt.

Hanna Kekkonen, projektledare Svenska jägareförbundet, region mitt Foto: Johannes Weckström /SVT

– Det är en väldigt stor utmaning med allt som ska klaffa och fungera, inte minst med lockpiporna, berättar kursdeltagaren Jonas Sundén.

– De gäller att duka upp rätt, för de är väldigt kinkiga, berättar Roger.

Utrustning att låna

Kunskaperna från pilotprojektet, finansierat av Naturvårdsverket och som sker i samverkan med Lantbrukarnas riksförbund, Sveriges Lantbruksuniversitet och Studiefrämjandet ska nu bilda ringar på vattnet i jägarkretsar.

– Utrustningen som vi köpt in kommer landa hos länsföreningarna. De som sedan har gått en kurs kommer kunna låna den, berättar projektledaren Hanna Kekkonen.

Se Jonas och Roger visa hur jakten går till i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.