Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partiledaren och örebroaren Johan Pehrson (L) är Arbetsmarknadsminister i den nya regeringen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Foto: Christine Olsson/TT

Johan Pehrson (L) från Örebro blir arbetsmarknadsminister

Uppdaterad
Publicerad

Johan Pehrson, Liberalernas partiledare och förstanamn från länet, blir arbetsmarknads- och integrationsminister i Ulf Kristerssons nya regering som presenterades på tisdagsförmiddagen. 

– Jag brinner för en stark och fungerande arbetsmarknad! säger han i en kommentar till SVT efter att det blev klart i dag att han blir ny arbetsmarknadsminister.

54-årige Johan Pehrson från Örebro har en lång politisk karriär i Liberalerna, och har suttit i riksdagen i olika omgångar från 1998. Han var också partisekreterare i partiet och gruppledare för Liberalerna i riksdagen. 

Så reagerade Liberalernas Karolina Wallström efter vallokalsundersökningens resultat. Foto: Leonora Toplica/SVT

Wallström: ”Lycklig över fem ministerposter”

Karolina Wallström (L), kommunalråd i Örebro kommun, blev förvånad när ministerposterna meddelades på förmiddagen.

– Jag hajade till, det var en högoddsare, men vi fick ju skolan ändå, säger hon.

– Jag är lycklig över fem ministerposter, det är fem bra ministrar och jag tycker att de i sin helhet är bra fördelade. Lotta Edholm (L) är en av våra skickligaste skolpolitiker och Mats Persson (L) är också väldigt kunnig. Skolan är vår viktigaste fråga och jag tycker det är en bra lösning.

Koppling mellan poster

Att det blev just arbetsmarknadsminister för Pehrson (L) istället tror hon har framförallt två skäl.

– Johan har erfarenhet av arbetslivet och kan en hel del om arbetsmarknaden och näringslivet. Tillsammans med ministerposterna inom skola kan man koppla ihop dem mer vilket är klokt, arbetsmarknad och utbildning ligger väldigt nära. Jag tror han kommer bidra till att hålla ihop de liberala posterna, säger Karolina Wallström.

Christian Liljenhed (L) är förbundsordförande för Liberalerna i Örebro län och är glad över Liberalernas representation i den nya regeringen. Foto: Johannes Weckström/SVT

Även Liberalernas förbundsordförande i länet, Christian Liljenhed (L), blev förvånad över att det inte blev en ministerpost inom utbildning för Johan Pehrson, men är ändå glad efter dagens besked.

– Det är givetvis en stor dag för vårt län när Johan Pehrson blir minister och jag är glad och stolt över Liberalerna.

”Skönt att allt är klart”

Han tror att Pehrson framförallt kommer att bidra med kunskap och erfarenhet från det juridiska och som företagare. Nu andas han ut efter en lång tids arbete.

– Det är skönt att allt är klart och att regeringen officiellt tillträtt. Vi har hela tiden kämpat för en liberal-borgerlig regering med ministerposter, säger Christian Liljenhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet