• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Elisabeth Svantesson (M), nyutnämnd finansminister (18 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Elisabeth Svantesson (M) blir finansminister i nya regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Svantesson, Moderaternas förstanamn från länet, blir finansminister i den nya regeringen. Hon har tidigare varit partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Elisabeth Svantesson är 54 år och bor i Nora. Hon är född och uppvuxen i Norrland men hamnade i Örebro tack vare universitetsstudier.  

Förutom rollen som ekonomisk-politisk talesperson för partiet är hon vice partiledare i Moderaterna.

Foto: Thomas Wedin/SVT

Åhrlin (M): ”Äntligen”

I Örebro togs beskedet emot med glädje av kommunalrådet Anders Åhrlin (M).

– Det är fantastiskt roligt! Äntligen! säger han spontant när SVT Nyheter Örebro ringer upp.

Hur kommer det att märkas att hon blir finansminister, tror du?

– Hon har gjort ett enormt ekonomiskt arbete och har ett ramverk för att få ordning på Sverige. Hon kommer att skapa utrymme för nödvändiga reformer som gör att Sverige utvecklas. Det pågår ju ett budgetarbete och de undertoner jag hör är att kommunerna kommer få allt större draghjälp av staten, säger Anders Åhrlin (M).

Tony Ring (M) kommer själv att delta under fullmäktige. Foto: Nick Strömgren / SVT

Tony Ring (M): ”Ett klokt val”

Kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Tony Ring (M) har bara lovord att säga om utnämningen av Elisabeth Svantesson (M) på finansministerposten.

– Det här är ju den sämst bevarade hemligheten i hela regeringsbildningen, men det är ett väldigt klokt val. Svantesson är väl lämpad för uppdraget, säger Tony Ring (M).

Han säger också att Svantesson alltid brytt sig om kommunerna i Örebro län, som hon företrätt som riksdagsledamot, och han beskriver henne som ansvarskännande.

– Det här är ett viktigt val för Sverige nu när vi går in i en lågkonjunktur med hög inflation och höga energipriser som ju drabbar både hushåll och näringslivet. Det kommer bli en tuff utmaning att ha en ekonomi i balans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet