Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man omkom och flera skadades vid branden i början av maj. Foto: Leonora Toplica/SVT

Kända brandrisker före dödsbranden i Västhaga

Publicerad

Mannen som avled efter storbranden i Västhaga sökte hjälp för sitt dåliga psykiska mående – men skickades i stället hem från akutmottagningen. Några timmar senare började det brinna i hans lägenhet.

Nu lex Sarah-anmäler hemtjänsten sig själva, något som Nerikes Allehanda var först med att rapportera om.

Det var i maj i år som det utbröt en brand i ett lägenhetshus i Västhaga i Örebro. Branden var så pass utvecklad att tre personer fick föras till sjukhus med rökskador. En man hade livshotande skador och några dagar senare avled han.

Branden ska enligt räddningstjänstens händelserapport ha startat i den avlidne mannens lägenhet och orsaken bakom branden ska enligt rapporten ha varit sängrökning.

Bränder i Örebro

Dokumentation på identifierade brandrisker

Mannen ska ha haft psykiska problem och var i behov av hemtjänst. Men i en lex-Sarah anmälan, gjord av hemtjänsten, framkommer det också att mannen ska ha åkt in till sjukhuset dagen innan branden för dåligt psykiskt mående. Han ska ha skickats hem under natten från akuten – och bara några timmar senare ska det ha börjat brinna i mannens lägenhet.

Enligt anmälan ska det finnas dokumentation från både Socialförvaltningen och hemtjänsten som visar att det funnits signaler på ”identifierade brandrisker kopplat till kundens agerande/psykiska mående”, såsom rökning, spisplatta som lämnats påslagen och plastdetaljer placerade på spisplattan.

Exakt vilken dokumentation som fanns vill kommunen inte svara på i dag.

– Det pågår en utredning som kommer vara klar nästa vecka, säger Muamer Sepic, tillförordnad områdeschef för vård och omsorg i Örebro kommun.

Regionen samlar information om händelsen

I och med att kommunen ställt frågor till regionen om händelsen har även Region Örebro län börjat titta på ärendet. Enligt chefsläkare Anneli Påhlson är det än så länge oklart om regionen kommer att starta en egen utredning.

– Vi är i ett tidigt skede och samlar just nu information. Det är för tidigt att säga var vi landar i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Örebro

Mer i ämnet