Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga uttalar sig om Möckelngymnasiet. Foto: SVT

Karlskoga avslutar gymnasiesamarbete med Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags beslutade kommunfullmäktige i Karlskoga att avsluta det samarbete man har med Degerfors kommun kring Möckelngymnasiet. Anledningen är att den gemensamma gymnasienämnden i flera år har haft ett budgetunderskott.

– Det här avtalet har fungerar otroligt dåligt, detta borde ha gjorts för länge sen, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

Degerfors och Karlskoga har en gemensam gymnasienämnd som skött Möckelngymnasiet. Gymnasiet har en enhet i Karlskoga och en i Degerfors med en gemensam huvudman. Men på grund av att nämnden inte kunnat bedriva skolan inom satt budget väljer Karlskoga kommun att avsluta avtalet.

– Vi har olika styren i kommunerna och då blir nämnden väldigt svårstyrd, säger Tony Ring (M).

Detta betyder att nämnden kommer att upphöra och att de två enheterna kommer bli separata skolor.

Degerfors håller inte med

Carina Sätterman (S), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors har inte mycket att säga om situationen.

– Vi tycker att det är tråkigt att man inte ser vilken fördel det är för båda kommunerna, säger hon.

Om bara en av parterna vill säga upp avtalet finns en bindningstid på 18 månader. Tony Ring (M) hoppas dock på att man ska lyckas övertala Degerfors om att detta är det bästa för båda kommunerna. Lyckas man med det finns ingen bindningstid.

”Räddningen”

Tony Ring (M) menar att enheten i Degerfors hade kunnat komma att läggas ner vid ett fortsatt samarbete, för att komma till bukt med underskottet.

– I avtalet finns det en skrivning om att det ska finnas en enhet i Karlskoga och en i Degerfors, men någonstans känner man att det finns en gräns på hur stort ett underskott får vara, säger han.

I klippet nedan kan du höra hur Carina Sätterman (S) resonerade när Karlskoga ville lägga ner skolan i Degerfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.