• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Josefin Persson, forskar på barns inomhusluft i förskolor. Foto: Malin Gotlin/SVT

Hon forskar för bättre miljö för barnen

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra att dåliga material med skadliga kemikalier blir standard började kemisten Josefin Persson att undersöka barnens inomhusluft på förskolan. Forskningen visar att nybyggda förskolor med miljökrav vad gäller både byggmaterial och inredning har bättre inomhusluft och släpper ifrån sig mindre mängd hälsoskadliga kemikalier än andra förskolor.

Josefin Persson har sedan 2015 undersökt luften och förekomsten av skadliga kemikalier i tre nybyggda förskolor. Samtliga är så kallade lågenergihus, två av dem är miljömärkta. Som en jämförelse har hon tittat på en vanlig, men nyrenoverad förskola.  

– Vi ser att vi har lägre halter skadliga kemikalier i lågenergiförskolorna och särskilt i de miljömärkta förskolorna. Så väljer man medvetet vilka material man använder så minskar de kemiska halterna i luften ganska mycket, säger Josefin Persson, som är doktorand i kemi vid Örebro universitet. 

Lågenergi snart standard 

Lågenergihus är väldigt täta konstruktioner med mycket plast i väggarna. Det gör dem energisnåla och enligt EU-krav ska alla nya hus vara just lågenergihus senast om två år. För att förhindra att dåliga material med skadliga kemikalier blir standard började Josefin Persson att undersöka barnens inomhusluft.

– Många av de här ämnena kan påverka barn i tidig ålder, som allergier till exempel. Vi vill se så att nivåerna är låga, för barnens skull, så att de kan vara friskare i framtiden, säger Josefin Persson. 

Råd till kommuner

Till hösten är forskningen om inomhusluften helt klar. Den sista mätningen görs just nu och sedan ska siffror och dammpartiklar analyseras. 

Nivåerna är över lag lägre än i andra jämförbara studier, men eftersom man vet lite om cocktaileffekten, alltså hur blandningen av kemikalier påverkar oss så har Josefin Persson ändå ett råd till alla kommuner som ska bygga nya förskolor.

– Satsa på någon typ av miljömärkning, för då får man ett medvetet materialval både för byggprodukterna, inredningen och leksakerna.

Fakta forskningen

Totalt fyra förskolor är med i studien. Två förskolor i Örebro. Båda är lågenergihus, men det ena är byggt med vanligt byggmaterial och det andra med miljömärkt material. En förskola i Motala, också lågenergihus och miljömärkt. En referensförskola i Kumla, alltså en äldre, men nyrenoverad förskola.

Forskningen har tittat på olika ämnen som misstänks vara hormonstörande, allergiframkallande och/eller orsaka cancer. De kan finnas i byggplast, fogmassa, färg, golvmaterial, lim, isoleringsmaterial, innertakskivor och träbaserade byggprodukter.

När första mätningen gjordes, då ingen verksamhet flyttat in, hade de båda miljömärkta förskolorna över lag klart lägre värden av hälsoskadliga kemikalier än de båda andra. En del ämnen klingar av med tiden, så kallade VOC:er och aldehyder, så vid den fjärde mätningen var nivåerna likartade för samtliga förskolor.

Ämnen som är svårnedbrytbara, organofosfater (flamskyddsmedel och mjukgörare), visade sig däremot finnas i lägre halter i de miljömärkta förskolorna också vid den fjärde mätningen.  

Forskningen görs vid Örebro universitet i samarbete med Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro och Helthy building forum, som är en ideell intresseförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.