De har varit gifta i nästan 40 år, känner varandra utan och innan. Men med afasin har orden mellan dem fallit bort, och det är inte alltid Kenneth förstår vad Monica vill berätta.
– Jag kan få en ledtråd. Ofta löser vi det, men ibland ger vi upp, säger han och får medhåll av Monica.
Tränar på Afasihuset
Monica går sin andra tvåårsperiod på Afasihuset i Örebro, där hon tränar med logopeder. Men även Kenneths envishet har tagit dem framåt. Han har aldrig gett upp om att Monica kan bli bättre. Genom att gå en anhörigutbildning på Afasihuset fick han tips om hur han kan hjälpa henne i vardagen.
– Jag ville ta alla chanser att lära mig mer om afasi. Många gånger vet jag vilket ord hon vill ha fram och kan, genom att visa första bokstaven med munnen, puffa på så att hon får fram ordet.
Anhörigutbildningar finns långt ifrån i hela landet, men till våren kommer Socialstyrelsen med nya nationella riktlinjer. Där uppmanas vården att erbjuda närstående så kallad kommunikationspartnerträning med logoped, totalt cirka sju timmar.
Nya riktlinjer välkomnas
Det välkomnas av de 13 landsting och regioner vi kontaktat. Några, som till exempel Stockholm och Örebro, erbjuder redan utbildning för närstående, medan andra helt saknar en sådan. Och Monica Blom Johansson, universitetslektor och forskare inom logopedi vid Uppsala universitet, är glad över de nya riktlinjerna och menar att kommunikationspartnerträningen är väldigt viktig.
– Det kan vara skillnaden mellan att kunna göra sin åsikt hörd och att ingen vet vad man tänker och vill. Våra närstående är oftast våra viktigaste samtalspartners. De kan göra mycket för att underlätta samtalet med en person med afasi. Men det kräver träning under handledning av logoped.