Kommunalrådet Marlene Jörhag (KD) är ordförande i programnämnd barn och utbildning. Hon vill pröva andra sätt att stoppa skadegörelsen innan man sätter upp kameror i skolorna.

Kommunalrådet: ”Tycker inte att kameror är den första lösningen”

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror används redan idag på skolor i var femte kommun i landet. Men här i Örebro tvekar ansvariga politiker och vill istället testa andra insatser för att stoppa skadegörelse och bränder.

Kommunalrådet Marlene Jörhag (KD), ordförande i programnämnd barn och utbildning, vill pröva andra sätt att komma tillrätta med skadegörelse och anlagda bränder på skolorna innan man installerar övervakningskameror.

– Jag tycker inte att kameror är den första lösningen man ska ta till. Det handlar ju om att övervaka barn och ungdomar och det finns ju mycket regler omkring det också, säger hon.

Inget tillstånd behövs

Man behöver inget tillstånd för övervakningskameror inne i skolorna. Men den som sätter upp kameror, i det här fallet Örebro kommun, måste ändå avgöra om övervakningen är laglig och om behovet av övervakning väger tyngre än de risker och intrång det innebär för enskilda elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.