Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har inte fått någon riktig bekant”, säger handlaren Sven-Åke Larsson om polissatsningen som kom av sig. Hör mer om reaktionerna efter satsningen i klippet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Kommunchef: ”Många företagare och medborgare är besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Många blev väldigt glada över beskedet att polisen skulle vara i Ljusnarsbergs kommun alla dagar i veckan, och inte bara på tisdagar. Men redan efter första halvåret minskade polisnärvaron betydligt.

– Vi har många anmälda brott och mycket narkotika och vi behöver hjälp, säger kommunchefen Berit Westergren.

Att kommunen är socioekonomiskt utsatt är en av anledningarna till den höga brottsligheten och narkotikaanvändandet, menar Berit Westergren. Den låga polisnärvaron under flera år har bidragit, tror hon.

– Det finns ett område här i norr som är vitt från poliser, så här kan man göra vad man vill, säger hon.

Hela styrkan ett halvår

Fem poliser ingick i gruppen som stationerades i kommunens centralort Kopparberg för två år sedan. Efter första halvåret har mellan 20-50 procent av dem jobbat på orten. I perioder har det inte varit någon där.

– Många företagare och medborgare är besvikna. Vi har sett dem mer än tidigare men inte så mycket som vi önskade, säger Berit Westergren.

I klippet hör du kommunchefen Berit Westergren och Sven-Åke Larsson som driver en elektronikfirma i Kopparberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.