Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har kommit åt toppen på isberget”, säger Tobias Jansson, chef för polisgruppen i Ljusnarsberg. I klippet hör du honom berätta mer om polisens storsatsning i Ljusnarsberg. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Polisens storsatsning i Ljusnarsberg höll ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två år sedan fick Ljusnarsberg en egen polisstyrka. Det skulle vara en långsiktig satsning på grund av den höga brottsligheten och svåra socioekonomiska situationen i kommunen. Men redan efter ett halvår hade polisstyrkan minskat.

– Vi behöver vara här i mycket större utsträckning än vad vi är just nu, säger Tobias Jansson, chef för polisgruppen i Ljusnarsberg.

I september för två år sen var det en laddad grupp poliser som började jobba i kommunen, med centralorten Kopparberg som utgångspunkt.

– Det kändes jättestimulerande, det är det här vi vill göra, förebygga och förändra, säger Tobias Jansson, och fortsätter:

– Brottsstatistiken i kommunen stack ut nationellt, Ljusnarsbergs kommun låg i topp.

Enligt BRÅ anmäldes drygt 16 000 brott per 100 000 invånare i Ljusnarsbergs kommun förra året. Det är näst mest i hela landet efter Stockholm.

Mycket narkotika

Både kommun och polis vittnar också om ett stort bruk av narkotika. För några år sedan uppmättes landets högsta halter av amfetamin i kommunens avloppsvatten. Senare mätningar har också visat höga nivåer, om än lägre än de första.

– Det är ju inte bara att folk får ett bedrövligt liv när de hamnar i missbruk, det påverkar också stöld- och våldsbrottsligheten och skapar otrygghet.

I klippet får du veta mer om hur många poliser som faktiskt varit på plats i Ljusnarsberg och om effekten det första halvåret när hela styrkan var där.

Flytta runt poliser

Det finns flera anledningar till varför poliser togs från gruppen. Pandemin och skjutningar i både Örebro och Stockholm är några.

– Vi måste flytta runt våra resurser och vi räcker inte till överallt, tyvärr, säger Elisabeth Anestad, polisområdeschef Örebro län.

Elisabeth Anestad, högsta chefen för polisen i länet. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Ska återskapa gruppen

Hon förstår om medborgare i kommunen känner sig svikna, men trycker på att förstärkningen i Ljusnarsberg är en långsiktig satsning.

– Jag kan inte garantera att det kommer att ske inom det närmsta halvåret eftersom vi har så stora andra åtaganden men det är vår målsättning att så fort det går återskapa gruppen. Vi kommer inte förlora fokus på Ljusnarsbergs kommun, säger Elisabeth Anestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.