Arbetsutskottet i Karlskoga kommun håller pressträff. Från vänster: Maria Nyberg (V), Ida Edström (S), Tony Ring (M), Inga-Lill Andersson (C) och Liselotte Eriksson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medlemmarna i Kommunstyrelsens arbetsutskott i Karlskoga var eniga i beslutet om att sparka kommunchefen. Från vänster: Maria Nyberg (V), Ida Edström (S), Tony Ring (M), Inga-Lill Andersson (C) och Liselotte Eriksson (S). Foto: Johannes Weckström / SVT

Kommundirektören i Karlskoga tvingas lämna sin tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Kommundirektören i Karlskoga kommun Johan Harryson tvingas lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Anledningen är att han inte agerat tillräckligt i samband med att en tjänsteman ska ha uppträtt olämpligt på ett ungdomsmöte.

Karlskoga kommuns arbetsutskott har enhälligt beslutat att entlediga Johan Harryson eftersom man menar att förtroendet för honom är förbrukat.

Tony Ring (M) från kommunstyrelsens arbetsutskott säger till SVT Örebro att det rör sig om en så kallad ”Me-too-händelse”.

– I grund och botten handlar det om en händelse där en av våra tjänstepersoner, som är underställd kommundirektören och HR-chefen, har varit på en ungdomsaktivitet och betett sig olämpligt. Jag har ingen exakt kunskap kring händelsen, men det rör sig om en typisk “Me too-grej”.

Enligt P4 Örebro kommer kommunchefen enligt avtal att få en årslön, 1 356 000 kronor plus sociala avgifter, i samband med att han får sluta.

Försökt lägga locket på

Enligt Karlskoga tidning, som rapporterat om händelserna i flera artiklar, har kommunledningen försökt lägga locket på om hur en annan tjänsteman uppträtt vid ett möte med ungdomar. Bland annat ska tjänstemannen ha hävdat att han deltagit privat trots att inbjudan var officiell, han har också anklagats för att ha tafsat.

Johan Harryson, kommundirektör i Karlskoga tvingas lämna sin post med omedelbar verkan. Foto: Pressbild/Karlskoga kommun

Delade meningar i arbetsutskottet

Under eftermiddagen höll Karlskoga kommun en presskonferens, där hela kommunstyrelsens arbetsutskott närvarade. Där framkom bland annat att utskottet träffats i fredags för att diskutera hur man skulle hantera ärendet – men att det dröjde ända till tisdagsmorgonen innan man kunde komma överens om att entlediga Johan Harryson från sitt uppdrag som kommundirektör.

– Det var jag och Maria Nyberg (V) som initierade till det här mötet i fredags men då var vi inte överens med Tony, berättar Ida Edström (S), medlem i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vad var det ni inte var överens om?

Om vi hade fortsatt förtroende för kommundirektören eller inte. Där var jag och Maria väldigt tydliga med att vi inte hade förtroende för honom, fortsätter Edström.

Tony Ring (M) bekräftar att man varit oense inom arbetsutskottet, men att man nu kommit fram till ett beslut som alla fem medlemmar står bakom.

– Till slut fanns det bara en lösning och jag är helt övertygad om att vi har tagit rätt beslut, säger han till SVT.

Tjänstmannen och personalchefen lämnar sina uppdrag

Tony Ring (M) bekräftar vidare för SVT att den aktuelle tjänstemannen kommer att lämna kommunen. Exakt när det sker är dock oklart.

Under tisdagsförmiddagen kom även beskedet att personalchefen Jörgen Skog lämnar sitt uppdrag.

– Ja, det stämmer, säger Jörgen Skog till Karlskoga tidning.

Hör några av rösterna från presskonferensen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.