I slutet av september stod det klart att den tillförordnade chefen på fritidsgården i Vivalla inte skulle få förlängt. På fredagen bekräftar Peter Larsson att det är en direkt konsekvens av de brister som uppdagats som chefen tvingats kliva åt sidan.
– Avvikelserna är för stora, bristerna är för allvarliga så det finns ett direkt samband däremellan.
Hur kunde den sexbrottsmisstänka mannen anställas under falsk identitet?
– Jag kan inte svara på det enskilda fallet, men det har att göra med att identifieringen vid anställningsprocessen inte fungerat.
Men det här var ju en person som jobbat där tidigare och chefen bör mycket väl veta vem personen är, det är inte fråga om en id-kontroll?
– Där ser vi brister och man borde ha reagerat.
Saknas kontroll att rutiner följs
Den externa granskningen har koncentrerat sig på fritidsgården i Vivalla men det finns också kritik i rapporten mot att det saknas kontroll att de rutiner som finns också följs.
– Vi måste se till att det är dokumenterat att varje steg är gjort. Och är det inte gjort så ska vi faktiskt inte utföra ett anställningskontrakt. De här kontrollmomenten måste byggas in i varje led mellan anställande chef och lönekontoret, säger Peter Larsson.
Stärka rutinerna
Nu väntar ett omfattande arbete för att bland annat förstärka rekryteringsprocesserna på samtliga fritidsgårdar i kommunen.
– Vi kommer att jobba in samtliga rekommendationer från rapporten i vår internkontroll och vår kompetensutveckling av chefer. Och vi kommer addera en del.
SVT har även sökt den tidigare fritidsgårdschefen i Vivalla, utan att lyckas.