• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Kommunen försöker bygga bort cykelstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län dominerar statistiken med flest cykelstölder per invånare i hela landet. Därför granskar SVT denna vecka cykelstölderna i Örebro. Och i dag har det blivit dags att se vad Örebro kommun gör för att förhindra stölderna.

Örebro kommun är en cyklande stad och med råge den kommun med flest cykelstölder i länet. Nästan 2500 cyklar rapporterades stulna här förra året.

– Det låter väldigt mycket, och det är givetvis inte bra. Vi får försöka utveckla arbetet med cykelparkering och se till att de som parkerar sin cykel även använder låsbarhet mot ram, säger Henrik Emilsson, trafikplanerare på Örebro kommun.

#cykelstölder

Byggt ett cykelgarage

För låsbarhet mot ram är kommunens knep som ska göra det svårare för tjuvarna att stjäla cyklar. Därför bygger kommunen nu nya cykelställ över hela stan, och man har till och med byggt ett cykelgarage vid resecentrum.

Henrik Emilsson förklarar hur det fungerar.

– Man sätter fast sin ram i cykelstället. Det är det säkraste sättet att parkera sin cykel på. Dels har vi givetvis garaget låst, och sen har vi just möjligheten till låsbarhet mot ram.

Centralstation extra utsatt

Men trots kommunens insatser så sker ändå fortfarande många cykelstölder. I en enkätundersökning som SVT låtit göra berättar örebroarna att cykelstölderna sker över hela stan. Men det finns en del platser som är extra hårt drabbade.

– Det är där vi har mycket folk i rörelse. Stationsmiljöerna har varit väldigt utsatta. Torgytorna inne i stan och Drottninggatan är också exempel på områden där vi har mycket folk och mycket cykel också.

”Rimmar inte bra”

På populära samlingsplatser med andra ord. Och det här sker samtidigt som Örebro kommun satsar mer än någonsin på att fler Örebroare ska ta cykeln.

– Det rimmar ju kanske så bra. Men samtdigt vill vi ha ett ökat cyklande, och den politiska inriktingen säger att vi ska ha en ökad andel gång, cykel och kollektivandel.

Vad säger du till de som har slutat cykla nu för att man är trött på att få sin cykel stulen?

– Det är givetvis tråkigt. Men jag tycker inte man ska sluta cykla bara för att man fått en cykel stulen. Utan fortsätt cykla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#cykelstölder

Mer i ämnet