Två kvinnor med mobiltelefon fotograferar och filmar utomhus i Örebro, influencers som lockats till kommunen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur två norska influencers jobbar när de besöker Örebro – möt May-Liss Vangol och Eva Berge som lockats till ett besök av kommunen. Foto: Erik Karlsson/SVT

Kommunens drag för att locka turister till Örebro: Utländska influencers

Uppdaterad
Publicerad

För den svenska publiken är May-Liss Vangol och Eva Berge okända. Men i hemlandet Norge har de etablerat sig som reseinfluencers med trogna följarskaror.

Nyligen bjöds de till Örebro av kommunens marknadsföringsbolag med syftet att locka norska turister.

Eftermiddagssolen gassar när SVT möter upp May-Liss Vangol och Eva Berge utanför stadens främsta landmärke – slottet. Inramningen är perfekt. Bara några timmar har gått sedan de kom fram till Örebro, men jobbet har redan börjat.

Följarna hemma i Norge behövde inte vänta länge innan de fick tips om ett bra lunchställe i staden, bara några timmars bilresa från Oslo.

– Det vill vara med och uppleva det jag gör, konstaterar May-Liss Vangol som efter tidigare marknadsföringsresor märkt att vissa följare väljer att göra exakt samma resa som de sett henne göra.

Etablerade reseinfluencers

För den norska publiken är både Eva Berge och May-Liss Vangol välbekanta namn i sociala medier. Ingen av dem livnär sig enbart på marknadsföringsuppdragen, men följarskarorna är trogna.

För May-Liss började den resa som senare skulle göra henne till influencer när hon under en period bodde och arbetade utomlands.

Med besöksverksamhet i Sainte-Maxime på Franska Rivieran, granne med den svenska kungafamiljen, var målgruppen dock en annan än den hon idag vill vända sig till.

– Jag brinner lite extra för att marknadsföra turistmål som inte är jättedyra att besöka. En buss eller tågresa till grannlandet, det är det fler som har möjlighet att göra, säger hon.

”Väldigt fin stad”

När SVT möter upp har hon bara hunnit att se en liten del av Örebro. Men intrycken har redan blivit många och uteslutande positiva.

– Det är en väldigt fin stad och det blir spännande att se mer av den. Men jag ser också fram emot att ta mig utanför stan, vilket vi ska göra imorgon, säger Eva Berge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.